Slovenija
47110 ogledov

Srednjeročna napoved: Slabega vremena še ni konec. A ne le to ...

dež Profimedia
V tednu, ki je pred nami, se bo vreme spet poslabšalo.

Po izraziti hladni fronti, ki nas je včeraj prešla in ponekod prinesla zelo burno vremensko dogajanje se bo v naslednjem tednu vreme spet poslabšalo, svarijo na vrmenskem portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved. 

Ciklonsko območje nad Kanarskimi otoki se že nekaj časa obnavlja. Na privetrni strani ciklona priteka precej topel in vlažen zrak proti Sredozemlju, z njim pa potuje puščavski prah visoko proti severu. Koncentracije prahu so močno povečano precej severneje kot običajno in sega tja do Balearskih otokov. V naslednjih dneh bo segel tudi do naših krajev, opozarjajo pri omenjenem vremenskem portalu. 

Po zadnjem izračunu se bo puščavski prah nad območjem Slovenije iz Severne Afrike zadrževal v torek in sredo. S tem bo povečana onesnaženost z delci pm10, kar je pooleg slabega vremena še ena nadloga prihodnjega tedna. 

Pozor, jutri zjutraj slana

Ciklonsko območje s hladno fronto se bo jutri pomaknilo nad Črno morje, nad Biskajskim zalivom pa se že nakazuje novo, ki bo nekaj dni vplivalo na vreme pri nas. Jutri bo še razmeroma sončno z mrzlim jutrom in ponekod slano, jugozahodni veter pa bo naznanil spremembo vremena. 

V torek bo že pretežno oblačno, v drugi polovici dneva bodo na zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji padavine, ki bodo v sredo po vsej Sloveniji, nekoliko več jih bo padlo v zahodni in južni Sloveniji. Padavine v kombinaciji s puščavskim peskom bodo na avtomobilih pustile precejšnjo umazanijo. 

Še naprej nestabilno

Na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved omenjajo še, da se bo v  petek občutno ogrelo nad Srednjo in vzhodno Evropo, v soboto pa bodo anomalije verjetno ponekod čez 15 stopinj Celzija nad dolgoletnim povprečjem in bodo na tem območju večinoma med 20 in 25 stopinjami. 

Tudi pri nas bodo nad 20 stopinjami, zaenkrat bolj na vzhodu Slovenije. Na velikonočno nedeljo se napoved še precej spreminja, saj bo nad zahodnim Sredozemljem še naprej obsežno območje nizkega zračnega pritiska in lahko nas bodo padavine dosegle že v nedeljo, vsekakor pa to za začetek aprila ne obeta suhega vremena.

Srednjeročno napoved sklenejo z besedami, da če pogledamo razvoj vremena za naprej, nas bodo te negativne anomalije geopotencialnih višin dosegle in prinesle nove padavine in s tem tudi nekoliko hladnejše vreme. Za zdaj smo tako še precej daleč od stabilnega vremena.

Nevihtni oblaki Vreme Slovenija To popoldne ponekod spet manjša toča

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar Garancija
    Garancija 07:10 25.marec 2024.

    Lepo so zrihtali slano,ne sprejaš ponoči,in je takoj minus