Slovenija
1998 ogledov

To popoldne ponekod spet manjša toča

Nevihtni oblaki
Po sinočnjem burnem dogajanju pri nas se ozračje ni še povsem umirilo.

Goričko je to popoldne dosegla nekoliko močnejša nevihta, ki lahko poskrbi za nekaj zrn sodre ali manjše toče. Pomika se v smeru jugovzhoda. 

Padavine spremljajte na radarski sliki padavin na tej povezavi.

Vreme: Radarska slika padavin Vreme Slovenija Radarska slika padavin

Zbrano o sinočnjem dogajanju 

Osrednji del države je, kot je znano, ponoči zajelo neurje z močnim deževjem, vetrom in sodro, gasilci so črpali meteorno vodo, odstranjevali podrta drevesa s cestišč in objektov, prekrivali odkrita ostrešja stanovanjskih in gospodarskih objektov, so sporočili iz Uprave RS za zaščito in reševanje. Meja sneženja se je ponekod spustila do nižin.

Na spletnih omrežjih se pojavlja nekaj žalostnih fotografij posledic vremenskega dogajanja.

Kot so sporočili z uprave za zaščito in reševanje, so v zvezi z neurjem zabeležili 145 dogodkov na območju regijskih centrov Ljubljana, Kranj, Celje, Novo mesto, Maribor, Murska Sobota in Nova Gorica. Na terenu je posredovalo 62 gasilskih enot, od tega štiri poklicne.

Kot so na Arsu danes objavili na družbenih omrežjih, se je sobotno burno vremensko dogajanje začelo "z nevihto, ki je s sabo nosila točo in sodro, nadaljevalo se je z babjim pšenom, ki je padalo kar dve uri". Kasneje je tudi snežilo, na Blokah pa so po njihovih navedbah zjutraj izmerili 21 centimetrov snega in babjega pšena. Gre za padavino v obliki drobnih belih zrn, ki so brez ledenega oklepa, pri padcu na trdo podlago odskakujejo in se razletijo.

Kot je za STA pojasnil dežurni meteorolog na Arsu Anže Medved, nas je v soboto od severozahoda dosegla in zjutraj prešla izrazita hladna fronta. Pred tem je pihal okrepljen jugozahodnik, ki nam je v spodnjih plasteh iz Jadrana in Sredozemlja prinašal zelo topel in dokaj vlažen zrak. "Ko nas je pa v večernem in nočnem času dosegla ta izrazita hladna fronta, se je na hitro ohladilo, zaradi tega je prišlo do neviht s sodro, točo in viharnimi sunki vetra, ob intenziteti padavin pa se je meja sneženja hitro spuščala," je pojasnil.

Zjutraj, ko se je fronta umikala na Hrvaško, je na jugovzhodu države snežilo do nižin in zapadlo nekaj centimetrov snega. "Tako burno dogajanje smo imeli zaradi te izrazite hladne fronte, ko se je temperatura spustila za več kot deset stopinj v primerjavi s prejšnjimi dnevi," je navedel.

Na Kočevskem, v Beli Krajini in delu Dolenjske je tako po njegovih besedah po nižinah zapadlo od tri do štiri centimetre mokrega snega, nekoliko višje, nad 500 in 600 metri ter predvsem proti sredogorju pa je zapadlo od 10 do 20 centimetrov snega. Sneg je pobelil tudi Zgornjesavsko dolino, tudi Planico, kjer je prav tako zapadlo nekaj centimetrov mokrega snega.

Ta sneg se po Medvedovih napovedih ne bo dolgo obdržal, ker imamo kar topla tla, saj smo imeli predhodno precej visoke temperature, tudi do 20 stopinj Celzija. 

Jutri bo lepše vreme s hladnim jutrom. Zaradi te hladne fronte je namreč v višinah precej hladen zrak, tako da lahko v ponedeljek zjutraj v večjem delu nižin pričakujemo temperature okoli ledišča, mogoče tudi kakšno stopinjo pod lediščem. V večjem delu države bo zjutraj slana, čez dan pa sonce in temperature okoli 15 stopinj, je še napovedal Medved.

Podrto drevo Slovenija Slovenija Večerni udarci vremena, drevo v Ljubljani padlo na več avtov Luknje v oblakih nad Zagrebom "luknje" Svet Na nebu opazili nenavaden meteorološki fenomen

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.