Svet
15938 ogledov

Na nebu opazili nenavaden meteorološki fenomen

Luknje v oblakih nad Zagrebom IstraMet
Luknje v oblakih nad Zagrebom.

Nad jutranjim nebom glavnega mesta Hrvaške so danes zabeležili nenavaden prizor, ki je pritegnil pozornost ljubiteljev meteorologije. Okoli 9.32 so se pojavile neverjetne "luknje v oblakih", znane tudi kot fallstreak holes, ki so ustvarile impresiven vizualni učinek. Pojav je posnel Ivan Oškera, ki je fotografije posredoval portalu Istramet.

Luknje v oblaku so dokaj redek meteorološki pojav, ki se pojavlja v vrstah oblakov, kot sta altokumulus in cirokumulus, so pojasnili na portalu: "Ti oblaki so sestavljeni iz vodnih kapljic, ki imajo pogosto temperaturo pod lediščem, vendar so še vedno v tekočem stanju." Da bi nastala luknja v oblaku, pa se mora sprožiti kristalizacija.

To se lahko zgodi spontano, vendar je veliko bolj verjetno, če je prisoten kak katalizator, npr. letalo. "Ko letalo potuje skozi oblak, lahko njegovi motorji, krila ali sistem za odmrzovanje izvržejo delce, okoli katerih se lahko začnejo oblikovati ledeni kristali," so dodali.

Med kristalizacijo kapljice vode hitro začnejo zmrzovati in se spreminjajo v led. Ledeni kristali so težji od vodnih kapljic, zato začnejo padati navzdol in s seboj vlečejo vodne kapljice iz okoliškega zraka. Ko te vodne kapljice izhlapijo ali kristalizirajo, se pridružijo padajočim ledenim kristalom in ustvarijo večji luknji podoben prostor v oblaku.

Ko ledeni kristali rastejo, dodatno prispevajo k izsuševalnemu učinku zraka okoli njih, kar poveča velikost luknje.

Čeprav so "luknje v oblakih" privlačen vizualni pojav, so izjemno zanimive tudi za znanstvenike, saj omogočajo vpogled v interakcije med agregatnim stanjem vode v atmosferi in vplivom, ki ga lahko imajo antropogeni dejavniki, kot je letalo, na mikrofiziko oblakov, so razložili na portalu Istramet. "Takšni dogodki so opomin na neverjetno naravo našega ozračja. Čeprav se ti vizualno očarljivi pojavi morda zdijo nadrealistični, so pravzaprav čudovit opomin na naravne procese, ki jih pogosto jemljemo za samoumevne," so sklenili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Nelaži 13:16 21.marec 2024.

    NATO se igra z vremenskimi orožji, Zagreb z okolico pa so si izbrali za preizkušanje potresnih patentov.

  • Avatar Garancija
    Garancija 07:16 19.marec 2024.

    To nastane zaradi 5G

  • h4ck3r 07:10 19.marec 2024.

    Čakam na obrazložitev "kmečkih pameti", kaj se je dejansko zgodilo. :-D