Slovenija
19693 ogledov

Srednjeročna napoved: Tak bo razvoj vremena pri nas

Jesen Epa
November, ki ni čisto tipičen. Kaj nam prinaša v nadaljevanju?

"V prvi novembrski dekadi smo imeli zelo dinamično vreme, zato tiste megle, ki je značilna za november, ni bilo veliko. In tudi v bližnji prihodnosti bo podobno," novo sreednjeročno napoved začenjajo na portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved. Dodajajo, da padavin po pričakovanjih v naslednjih desetih dneh ne bo veliko. 

Širše gledana vremenska slika nakazuje na večje segrevanje nad Grenlandijo na začetku zadnje novembrske dekade, del polarnega vrtinca je usmerjen proti Evropi. "Veliko vprašanje je, kako se bo na to segrevanje odzvala troposfera. Izračuni gredo zaenkrat v smer vdora arktičnega zraka proti vzhodni Evropi oz. zahodni Rusiji. Nekateri izračuni kot je kontrolni pa dajejo vdor proti severnemu delu Sredozemlja," pojasnjujejo na omenjeni strani. Več bo znanega v nadaljevanju tedna. 

V dneh, ki so pred nami, nas bosta v sredo in petek prešli dve vremenski fronti, obe v nočnem oz. jutranjem času, tako da bomo dobili še dva dneva, ko bomo brez megle oz. nizke oblačnosti, saj se bo hitro zjasnilo. "Padavin pa ne bo veliko, več jih bo v sredo, kot v petek. Več verjetnosti za padavine pa bo v južnem oz. vzhodnem delu Slovenije. Ponekod na zahodu marsikje padavin sploh ne bo. Do sobote bo nova količina padavin skromna, od 0 pa tja do 35 mm."

Napoved po dnevih

Jutri bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo megla oz. nizka oblačnost, ki se lahko pojavi tudi ob morju. Najvišje temperature bodo med 10 in 15 stopinjami Celzija.

V torek bo na vzhodu deloma sončno, drugod se bo oblačnost od zahoda povečala. Na Notranjskem bo popoldne že rahlo deževalo, pihal bo jugozahodni veter. Padavine se bodo v noči na sredo nekoliko okrepile in se razširile nad večji del Slovenije ter do jutra ponehale. Najvišje temperature bodo med 12 in 18 stopinjami.

V sredo bo večinoma sončno, čez dan bo zlasti na severozahodu pihal severozahodni veter. Najvišje temperature bodo med 12 in 17 stopinjami.

V četrtek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo po nižinah megla, ponekod bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo. Najvišje temperature bodo med 9 in 14 stopinjami, na Primorskem do 18.

V petek bo sprva pretežno oblačno, zlasti na jugu bodo manjše krajevne padavine. Dopoldne in čez dan se bo od severa zjasnilo. Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 8 in 13, na Primorskem do 16 stopinj Celzija.  

Slana Vreme Slovenija Arso: To nas čaka do prihodnjega vikenda

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1