Slovenija
12806 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšni so obeti za prvomajske praznike

Sonce in oblaki Profimedia
Začetek tedna nas čaka stabilno, a hladno vreme. Kako bo do konca meseca?

"Začetek novega tedna bo minil v stabilnem, a tudi sprva nekoliko hladnejšem vremenu," napovedujejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Posledice hladne fronte, ki nas trenutno preplavlja preko Panonske kotline iznad severovzhodne smeri bo za občutiti še nekaj naslednjih dni. Nad vzhodno Evropo se bo zadrževala dolina hladnega zraka, bo v naše kraje prinesla močno burjo na Primorskem, ki bo lahko presegala 100 kilometrov na uro, ter hkrati mrzel severovzhodnik, ki bo pihal tudi nad celinskim delom države. Rosišča bodo ponovno padla prehodno pod ničlo, jutra bodo lahko po neprevetrenih krajih precej hladna, le malo nad ničlo. Čez dan pa se bo segrelo tja do četrtka le malo nad 15 stopinj in to kljub močnem aprilskem soncu."

V petek se bo vreme po napovedih portala spremenilo, saj bo preko Sredozemlja začel nad naše kraje začel pronicati toplejši in v drugem delu tudi bolj vlažen zrak. "Temperature za vikend bodo lahko spet presegale 20 stopinj Celzija, najtopleje bo predvidoma v soboto, ko se bi lahko segrelo na vzhodu Slovenije ob jugozahodniku vse do 27 stopinj Celzija," napovedujejo pri Ciklon.si. "Vikend bo torej še večinoma suh."

Napoved za naprej je po pisanju Ciklon.si še precej negotova. "Nekateri sinoptični modeli nakazujejo vdor hladnega zraka preko Atlantika okoli zahodne strani Alp," pišejo pri portalu. "To bi lahko povzročilo nastanek sekundarnega ciklona, ki bi prinesel ob frontalnem valu precej padavin večjemu delu Slovenije. Suša je precejšnja, dež pa še je kako potreben. Nekateri drugi modeli so pa tudi za nadaljevanje precej suhi."

Kaj napoveduje Arso?

"Danes bo sprva oblačno, dež bo povsod ponehal," pišejo pri Agenciji za okolje. "Popoldne se bo od severovzhoda postopno jasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 16, na Primorskem do 20 stopinj Celzija."

Jutri bo sončno, le v južni Sloveniji občasno zmerno oblačno. "Pihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem močna burja, ki bo popoldne nekoliko oslabela," razlagajo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 13 do 18, na Goriškem in ob morju okoli 20 stopinj Celzija."

OPOZORILO

Zaradi suše je predvsem na Primorskem velika požarna ogroženost naravnega okolja.

Od ponedeljka zvečer do torka popoldne bo burja v Vipavski dolini v sunkih dosegala hitrost od 100 do okoli 120 kilometrov na uro.

V sredo bo precej jasno in še vetrovno. V četrtek bo pretežno jasno, veter se bo polegel.

"Nad severno in srednjo Evropo je območje visokega zračnega tlaka, ki sega tudi nad severni Balkan," razlagajo pri Arsu. "Nad naše kraje od severovzhoda doteka hladnejši zrak."

Od 23. do 28. aprila

Nad severno polovico Evrope bo v četrtek območje visokega zračnega tlaka, ki bo v petek na severu oslabelo. "V soboto se bo čez vzhodno Evropo pomikala hladna fronta, ki pa ne bo dosegla naših krajev," napovedujejo pri Arsu. "V nedeljo se bo od zahoda približala slabo izražena vremenska motnja in v začetku tedna predvidoma nekoliko vplivala na vreme pri nas."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Od četrtka do nedelje se bo nadaljevalo suho vreme. Od petka do nedelje se bo veter obračal na zahodno smer, pritekal bo postopno toplejši zrak. "Najvišje temperature okoli 20 stopinj Celzija in malo čez," pravijo pri Arsu. "V začetku prihodnjega tedna bo nekaj možnosti za padavine, a zaenkrat ne kaže na omembe vredno količino."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.