Slovenija
62988 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšni so obeti za zimo

mraz EPA
Vremenoslovci o tem, kakšno zimo lahko pričakujemo, pa tudi o tem, kakšno vreme nas čaka za krompirjeve počitnice.

Zadnji podatki kažejo, da letošnja zima "ne bo tako slaba za ljubitelje snega in mraza kot v močnih El Niño dogodkih," pravijo vremenoslovci pri Ciklon.si. Če je še poleti kazalo, da bo letošnjo zimo zaznamoval klasičen pojav El Niño, zadnji izračuni kažejo, da se bo spremenilo. "Počasi bomo lahko govorili o El Niñu tipa modoki. Modoki je japonska beseda, ki pomeni podoben, vendar drugačen," pojasnjujejo.

Pokazatelj, da letošnja zima ne bo slaba za ljubitelje snega in mrazu je tudi indeks TPI, ki "temelji na razliki med povprečjem SSTA v osrednjem delu Tihega ocena in povprečjem SSTA v severozahodnem in jugozahodnem delu Tihega oceana. Če pogledamo mesečne vrednosti indeksa, ugotovimo, da so bile visoke vrednosti v letih 2015, 1997, 1965, 1972, 1982, 1988. V teh letih so bile anomalije nad 0,75. Letos je ta vrednost v septembru znašala 0,351, podobno kot 2002, 2009, 1991 …"

Pričakujemo lahko večje količine padavin

"Razmere v naslednjih 10-14 dni postajajo precej resne. Začenja se klasično jesensko deževje, ki lahko prinese nove poplave. Jugozahodni tip vremena bo vztrajal še precej dolgo časa in prehajale nas bodo fronte, ki bodo potovale iznad Atlantika čez Srednjo in južni del Evrope proti vzhodu. Izjemno velike količine je pričakovati v noči na petek in v petek zjutraj, ko bi lahko lokalno v južni in zahodni Sloveniji padlo več kot 200 mm dežja," napovedujejo.

Gibanje padavin lahko spremljate na radarski sliki padavin.

Dež in veter | Avtor: Profimedia Profimedia

Kako bo za krompirjeve počitnice ?

"Po sliki se vidi, da kakšnega mraza vsaj na začetku ne bo, saj bomo pod mini grebenom in jugozahodnim vetrom. Po suhem vikendu, vsaj v osrednji in vzhodni Sloveniji, se nam bo v ponedeljek bližala nova višinska dolina. Na zahodu bodo že v ponedeljek 30. oktobra prve padavine, ki se bodo v noči na torek razširile nad vso Slovenijo. Torek bo večinoma deževen, za sredo, 1. novembra, pa kaže na pretežno suh dan in tudi nekaj sonca bo," napovedujejo.

"V četrtek se nam bo bližala nova višinska dolina, ki nas bo dosegla predvidoma v noči na petek. Spet najprej dež na zahodu, ki se bo v noči na petek razširil nad vso Slovenijo. Petek in sobota izgledata deževno, v nedeljo, 5. novembra pa bo predvidoma več suhega vremena." V drugi polovici prihodnjega tedna lahko pričakujemo nekoliko nižje temperature.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • sam1 11:42 26.oktober 2023.

    Ko ne znajo napovedati vremena za par dni naprej,pa pričnejo s strokovnimi izrazi in tujkami,ki jih še sami ne razumejo,narod pa tako ali tako bolj verjame tistim starim ljudjem,ki se amatersko ukvarjajo z napovedmi in so veliko bolj točne kot ...prikaži več napovedi cele kopice strokovnjakovc,ki jih plačujemo iz državne blagajne.....

  • Ajdemi___Pushi 11:29 26.oktober 2023.

    Proti večeru se bo stemnilo. Do nižin. Fronta se bo gibala od vzhoda proti zahodu. Proti jutru pa bo čedalje svetleje. Tudi ta fronta bo prišla z vzhoda.

  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 11:27 26.oktober 2023.

    Ciklon je najbolj butast profil za spremljanje vremenskih napovedi. Še enkrat niso zadeli pravilno