Slovenija
21128 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno bo vreme v prvi polovici oktobra

Oktobrsko vreme Profimedia

"Tudi september bo nekoliko toplejši od dolgoletnega povprečja," ugotavljajo pri vremenskem portalu Ciklon.si. "Prihaja oktober, mesec ko sonce precej izgubi na moči, poleg tega so noči daljše in težko se v notranjosti Slovenije segreje čez 25 stopinj Celzija. V tem tisočletju se je v Ljubljani to zgodilo le desetkrat, šestkrat v izjemno toplem začetku oktobra 2011, kar pomeni, da imamo povprečno vsaka štiri leta en tak dan."

Čaka nas nekaj lepih jesenskih dni

Po nadpovprečno toplem septembru po napovedih Ciklon.si sledi ohladitev, ki ji bomo priča sredi tedna. "Ob koncu padavin se bo tudi meja sneženja spustila verjetno tja do 1300 metrov," napovedujejo pri Ciklon.si. "Za njo se bo nad nas razširila plast zelo suhega in razmeroma hladnega zraka in lahko si obetamo nekaj zelo lepih jesenskih dni ob severnih višinskih vetrovih. V naslednjem tednu bosta verjetno najlepša petek in sobota, v nedeljo pa bomo verjetno že občutili vpliv nove atlantske motnje, saj nebo ne bo več tako kristalno čisto, medtem ko nas bo fronta prešla verjetno dan kasneje."

Agencija za okolje za danes napoveduje povečini sončno vreme, le v zahodni in delu osrednje in južne Slovenije bo občasno bolj oblačno. "Pihal bo jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Proti večeru se bo pooblačilo tudi na severovzhodu, kjer bo za krajši čas zapihal veter severnih smeri. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva zmerno do pretežno oblačno, čez dan pa se bo v vzhodni in osrednji Sloveniji delno zjasnilo. "Zlasti na območju Julijskih Alp bo občasno rahlo deževalo," napovedujejo pri Arsu. "Še bo vetrovno. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 16, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 18 do 22, na Primorskem in v vzhodni Sloveniji do 24 stopinj Celzija."

V sredo oblačno z dežjem

V sredo bo pretežno oblačno. "Dež se bo na zahodu okrepil in do večera zajel vso Slovenijo, predvsem v južni polovici Slovenije bodo tudi nevihte," napovedujejo pri Arsu. "Sprva bo pihal jugozahodni veter, ob morju jugo, po prehodu hladne fronte pa bo zapihal okrepljen veter severnih smeri, na Primorskem zvečer burja. Do četrtkovega jutra bo dež večinoma ponehal, čez dan se bo od zahoda delno zjasnilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Hladneje bo."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Nad južno Evropo in Sredozemljem je šibko območje visokega zračnega tlaka, nad severno Evropo pa ciklonsko območje. Vremenska fronta je dosegla Alpe in bo zvečer oplazila tudi Slovenijo. Od jugozahoda priteka k nam razmeroma topel zrak.

Od četrtka suho in hladneje

V četrtek se bo nad Alpami začelo krepiti območje visokega zračnega tlaka, ki bo nato vztrajalo predvidoma do konca tedna. V začetku novega tedna pa kaže, da nas bo dosegla nova vremenska motnja.

"Do četrtkovega jutra bo dež večinoma ponehal, čez dan se bo od zahoda jasnilo," še napovedujejo pri Arsu. "Zapihal bo okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem šibka do zmerna burja. Hladneje bo. Od petka do nedelje kaže na suho vreme. V začetku novega tedna pa se bo verjetnost za padavine predvidoma znova povečala."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 11:50 30.september 2019.

    Torej v 19-ih letih, in ne v tisočih letih, kot bi nekateri zmotno mislili, so bili 10x topli dnevi. Kaj pa statistika hladnih dni? Če se dela statistika toplih, naj se dela statistika izven povprečno hladnih, da bo uravnoteženo. Sej ...prikaži več znate opravljat raziskovalno novinarstvo ane? Verjamem da znate, ga tudi želite opravljat tako?