Slovenija
24379 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca aprila

Aprilsko vreme Profimedia
Prva sprememba vremena prihaja že v petek, druga v ponedeljek.

"Anticklonalna faza se bo nadaljevala še kar nekaj časa, vse tja do začetka prihodnjega tedna," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno napoved. "Sedaj imamo že kar nekaj zaporednih dnevov brez oblačka in to se bo v petek prekinilo. Kajti v srednjijh plasteh bo s severnim vetrom začel pritekati bolj vlažen zrak in nastalo bo nekaj kopastih oblakov. Se bo pa še nekoliko bolj ogrelo v prihodnjih dneh, tako da bo od petka naprej 25 stopinj Celzija stalnica, zlasti na vzhodu Slovenije."

Do spremembe vremena bo po poročanju portala prišlo v ponedeljek, vendar ne bo tako velika, kakršne so bile videti napovedi še nekaj dni nazaj. "Pred dnevi je kazalo precej več od tega prodora," so zapisali pri Ciklon.si. "Sedaj pa bo precej hiter prehod vremenske fronte v noči na torek. Ponekod bo padlo nekaj malega dežja, marsikje pa bo ostalo tudi suho."

Prihodnji konec tedna bo že zelo vroče

Že sedaj je požarna ogroženost velika in po tem prodoru po poročanju portala ne bo veliko bolje. "Na vidiku je spet okrepitev afriškega anticklona," pišejo pri Ciklon.si. "Ob tem prodoru na začetku prihodnjega tedna bo sledil odcep višinske doline s hladnim zrakom proti Iberijskem polotoku in ta nam prinesla verjetno še višje temperature. Ne bi bil presenečen, če bi kje ob koncu naslednjega tedna dosegli tridesetico. Zna pa biti podoben tip vremena kot ga imamo sedaj, ob zelo suhem zraku bo verjetno spet sledilo nekaj dni brez oblakov."

Torek bo po napovedih portala najhladnejši dan, segrelo se bo le malo čez 10 stopinj Celzija, nato pa iz dneva v dan višje temperature in v petek 17. aprila bi lahko marsikje bilo že čez 25 stopinj Celzija.

Suša do konca aprila

"Zaenkrat se zdi da tudi začetku zadnje aprilske dekade ne bo še večje spremembe oz. se bo suša nadaljevala," še pišejo pri vremenskem portalu. "Cilj ciklonskih območij bo še naprej jugovzhodna Evropa."

Kaj pravi Arso?

Danes bo jasno, najvišje dnevne temperature bodo po napovedih Agencije za okolje od 19 do 24 stopinj Celzija.

Jutri bo na Primorskem pretežno jasno, drugod bo sredi dneva in popoldne občasno zmerno oblačno. "Jutranje temperature bodo od 0 do 6, v mraziščih na Notranjskem in Kočevskem do -4, najvišje dnevne pa od 20 do 25 stopinj Celzija," pišejo pri Arsu.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

OPOZORILO

Za območje celotne Slovenije je razglašena velika požarna ogroženost naravnega okolja.

V soboto in nedeljo bo sončno, le občasno ponekod zmerno oblačno. V nedeljo bo začel pihati jugozahodni veter.

"Nad Evropo je obsežno in ustaljeno območje visokega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "S šibkimi severovzhodnimi vetrovi doteka k nam topel in suh zrak."

Od 12. do 17. aprila

V torek bo srednjo Evropo hitro prešla hladna fronta. Za njo se bo ohladilo, spet se bo okrepil anticiklon.

Sončno vreme | Avtor: Profimedia Profimedia

V nedeljo in v ponedeljek bo pri nas sončno in toplo z nekaj jugozahodnega vetra. "Najvišje dnevne temperature bodo med 20 in 25 stopinj Celzija," pišejo pri Agenciji za okolje. "V torek bo spremenljivo oblačno z nekaj kapljami dežja. Ohladilo se bo, zapihal bo severovzhodni veter. V sredo in v četrtek bodo jutranje temperature spet blizu ničle. Sicer pa bo od srede do petka dokaj sončno in čez dan postopno spet topleje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • francl12 19:43 09.april 2020.

    .....je povedal šlogar Pepe.