Slovenija
9239 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca aprila

Aprilsko vreme
Ni izključeno niti, da se ponovi scenarij iz konca aprila 2016, ko smo imeli v Ljubljani sneg.

Vremenoslovci za danes napovedujejo precej jasno vreme z nekaj koprenaste oblačnosti. "Popoldne bo zapihal jugozahodni veter," pišejo pri Agenciji za okolje. "Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 22 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno jasno. "Čez dan bo ponekod pihal jugozahodni veter," napovedujejo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 6, najvišje dnevne od 19 do 24 stopinj Celzija."

V soboto bo delno jasno z občasno zmerno oblačnostjo.

V nedeljo bo dopoldne še dokaj sončno, popoldne pa se bodo na severu začele pojavljati krajevne plohe in posamezne nevihte.

"Nad južno polovico Evrope je območje visokega zračnega tlaka," pišejo pri Arsu. "V višinah k nam od zahoda doteka postopno toplejši zrak."

Prihodnji teden spet hladneje

V nedeljo nas bo dosegla hladna fronta, v začetku novega tedna pa se bo nad srednjo Evropo in Balkanom krepilo območje visokega zračnega tlaka. Veter se bo obrnil v vzhodno smer in prinašal hladnejši zrak.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

V nedeljo bo več oblačnosti, možne bodo tudi nevihte. "Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 25 stopinj Celzija," še pišejo pri Arsu. "Padavine bodo manj verjetne v naslednjem tednu, ko bo tudi hladneje."

Lahko se ponovi scenarij iz aprila 2016

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno napoved, piše, da je pred nami končno segrevanje polarnega vrtinca. "Zadnje segrevanje bo 22. aprila, kak teden kasneje kot običajno, ko se bo polarni vrtinec do naslednje sezone poslovil," pišejo pri Ciklon.si. "V srednjem delu stratosfere je videti razpad polarnega vrtinca na dva dela. Mrzel zrak bo potoval iznad Arktike naravnost proti Sredozemju. V zimskem času bi to pomenilo mrzlo in zimsko vreme z občasnim sneženjem. Tudi sedaj ni izključeno kakšno presenečenje. Spomin na konec aprila 2016 je še precej živ."

Pred tem pa nas po napovedih Ciklon.si čakajo toplejši dnevi, vsaj do nedelje bo veliko sonca in zelo toplo. "Na vzhodu bi lahko termometer lokalno v petek in soboto pokazal tudi 27 stopinj Celzija," napovedujejo pri Ciklon.si. "Vendar bo afriški greben kratke sape, zelo verjetno bomo vstopili v bolj spremenljivo in deževno odbobje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.