Slovenija
38861 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine marca

Sneg za božič Profimedia
Ob začetku meteorološke pomladi bo v sredogorju in visokogorju zapadlo kar nekaj snega.

Agencija za okolje za danes napoveduje, da bo sprva še nastala kaka ploha, zjutraj in dopoldne pa se bo ponekod delno razjasnilo. "Popoldne se bo od zahoda spet pooblačilo in predvsem v zahodnih krajih bo začelo deževati," pišejo pri Arsu. "Pihal bo jugozahodni veter, ob morju se bo zvečer krepil jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 15, v alpskih dolinah okoli 5 stopinj Celzija."

Meja sneženja na 1300 metrih

Zvečer se bodo padavine na zahodu okrepile in ponoči razširile nad večji del Slovenije, na zahodu so možne tudi nevihte. "Meja sneženja bo na nadmorski višini okoli 1300 metrov. Ob morju bo pihal okrepljen jugo," pišejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo v alpskih dolinah okoli 0, drugod od 5 do 9, ob morju okoli 11 stopinj Celzija."

Jutri bo pretežno oblačno, pojavljale se bodo krajevne padavine, deloma plohe. "Najvišje dnevne temperature bodo od 9 do 15, v alpskih dolinah okoli štiri stopinje Celzija," napovedujejo pri Arsu. "Popoldne se bo ohladilo."

V sredo bo spremenljivo oblačno, padavine bodo zjutraj ponehale. Na Primorskem bo zapihala šibka do zmerna burja.

Tudi v četrtek bo suho vreme, ponekod bo pihal severni veter.

"Nad Evropo je več ciklonskih območij," napovedujejo pri Arsu. "Nova vremenska fronta se prek severnega Sredozemlja bliža Sloveniji. Pred njo k nam od jugozahoda priteka razmeroma topel in vlažen zrak."

Od 5. do 10. marca

Nad srednjo Evropo in Alpami bodo prevladovali vetrovi severnih smeri. Na južni strani Alp tako lahko pričakujemo dokaj sončno vreme.

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Agencija za okolje Agencija za okolje
Kaže na suho vreme. "Sončna obdobja bodo daljša v zahodni Sloveniji, na vzhodu pa se bo oblačnost občasno nekoliko povečala," pišejo pri Arsu. "Jutranje temperature bodo večinoma malo pod ničlo, popoldne pa bo okoli 10 stopinj Celzija."

Četrta najtoplejša zima od pričetka meritev

"Začela se je meteorološka pomlad. Zadnjih nekaj dni v februarju je bilo hladnejših, zato bo v Ljubljani četrta najtoplejša zima od začetka meritev s povprečno temperaturo 4,1 stopinje Celzija," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Toplejše so bile zime v letih 2001, 2007 in 2014. Možnost, da bo po zelenem Božiču bela Velika noč, je statistično komaj 18 odstotna, kar pomeni, da je verjetnost zelo majhna."

Za začetek tedna napovedujejo deževno vreme, snega po nižinah ni pričakovati. "Bo pa v sredogorju in visokogorju do srede zjutraj lahko zapadlo med 50 do 100 centimetrov novega snega," pišejo pri Ciklon.si. "Od srede naprej bo sledilo postopno izboljšanje vremena, bomo pa v dokaj mrzli zračni masi, ki bo vztrajala do konca naslednjega tedna. To pomeni da bodo temperature po nižinah v skladu z dolgoletnim povprečjem, v sredogorju in visokogorju pa bodo te celo nekoliko pod dolgoletnim povprečjem. Sonca ne bo veliko, ob koncu tedna je v igri sredozemski ciklon, ki bo prinesel novo pošiljko padavin osrednjemu in južnemu delu Italije, pri nas pa bo zaradi njega precej oblačnosti, zlasti v četrtek popoldan in v petek."

Do 15. marca dinamično vreme

Do 15. marca bomo po napovedih Ciklon.si verjetno imeli precej dinamično vreme. "Območje visokega zračnega pritiska nad zahodnim delom Rusije se očitno ne misli tako hitro posloviti, nad Islandijo pa bodo nastajali globoki cikloni, ki se bodo spuščali proti Sredozemlju," še pišejo pri Ciklon.si. "To je zelo pomembno zaradi prihajajočega poletja, več padavin ponavadi pomeni v poletnem času tudi do stopinjo ali dve nižjo temperaturo ob vročinskih valovih zaradi večje vlažnosti tal."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.