Slovenija
61654 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do sredine meseca

Nevihta Profimedia

"V Karibskem morju se je razvila tropska nevihta Elsa, ki bo sredi naslednjega tedna obrnila smer in bo potovala proti Evropi," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Kakšne večje škode ne bo povzročila, saj se ne bo razvila v hurikan. Bo pa zlasti Floridi prinesla deževje z močnimi sunki vetra. Pričakujem kar močan greben nad severnim delom Atlantika, ki se bo krepil nekaj časa, vdor te tropske nevihte pričakujemo okoli  12. ali 13. julija."

Vročinski val, nevihte in neurje

Danes čez dan se bo od zahoda postopno razširilo območje visokega zračnega pritiska, ki bo uvod v nov vročinski val. "Klasično z dolino nad Zahodno Evropo, ki bo segala do obale nad Severno Afriko," piše Gregor Skok. "Med torkom in četrtkom bo sončno in vroče vreme. Najbolj vroče vreme bo v sredo in četrtek ko bo povečini nad 35 stopinjami Celzija, v četrtek lokalno celo 37 stopinj. V petek bo sicer še naprej sončno in vroče, vendar nas bo dosegel nekoliko hladnejši zrak višinske doline. Zaenkrat je možnost za krajevne nevihte zlasti na severu države v petek popoldne in zvečer, lahko se razvije tudi kakšno močnejše neurje."

Vremenski portal Neurje.si napoveduje, da bi se temperature lahko povzpele celo do 40 stopinj Celzija, o čemer pišemo v prispevku Prihaja nov vročinski val: Do 40 stopinj Celzija bo šlo!

Vročina bo konece tedna nekoliko popustila

Ob koncu tedna se bo nadaljevalo sončno in vroče vreme, vročina bo nekoliko popustila, vendar se bo vročinski val nadaljeval še naprej. "Temperature čez dan bodo tako v soboto in nedeljo nad 30 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si. "Zlasti v gorskem svetu lahko nastanejo vročinske nevihte. Poslabšanje vremena s padavinami in nevihtami bi lahko prinesli ostanki že omenjene tropske nevihte s prehodom hladne fronte in nastankom sekundarnega ciklona nad Genovskim zalivom."

"Hitro bo za nami polovica letošnjega poletja, na začetku druge polovice se bo verjetno spet okrepilo območje visokega zračnega pritiska in vročina bo spet pritisnila."

Gregor Skok, Ciklon.si

Kaj napoveduje Arso?

Agencija za okolje napoveduje, da bodo padavine dopoldne ponehale, od zahoda pa se bo zjasnilo. "Čez dan bo povečini sončno, možna bo še kakšna manjša ploha," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 25 do 28, na Primorskem do 30 stopinj Celzija."

Jutri bo jasno. Najnižje jutranje temperature bodo od 10 do 17, ob morju okoli 19, najvišje dnevne od 28 do 33 stopinj Celzija.

V sredo in četrtek bo sončno in vroče. V četrtek zvečer bo predvsem v gorskem svetu možna kakšna vročinska nevihta.

"Za vremensko fronto, ki je ponoči prešla Slovenijo, priteka v višinah z vetrovi severnih smeri postopno bolj suh zrak," razlagajo pri Arsu. "Iznad jugozahodne Evrope se proti Alpam in zahodnemu Balkanu širi območje visokega zračnega tlaka."

Od 8. do 13. julija

Sprva bo k nam z vetrovi južnih smeri pritekal zelo topel in suh zrak, v noči na soboto nas bo oplazila vremenska fronta, nato pa bomo znova v območju visokega zračnega tlaka. Z zahodnimi vetrovi bo pritekal malo manj topel zrak.

 | Avtor:

V četrtek bo sončno in zelo vroče. Zvečer v gorskem svetu severozahodne Slovenije že lahko nastane kakšna vročinska nevihta. Tudi v petek bo še vroče, popoldne in zvečer bodo nevihte pogostejše, nadaljevale se bodo v noč na soboto.

Od sobote do torka bo pretežno jasno, v torek popoldne se bo verjetnost za popoldanske nevihte povečala. Najvišje dnevne temperature bodo okoli 30 stopinj Celzija.

 
Komentarjev 1
  • Mehičanka76 17:54 05.julij 2021.

    Še vreme v teh čudnih časih ni več tisto kar je včasih bilo.