Slovenija
30622 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v drugi tretjini junija

Oblaki Profimedia
Ob koncu tedna tudi do 30 stopinj Celzija, kaj pa pa potem?

"Prva dekada v juniju se bo končala s precej spremenljivim in hladnim vremenom," pišejo pri portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Včeraj je bilo po nižinah malo čez 10 stopinj Celzija, ponekod na vzhodu se je pokazalo tudi nekaj sonca. Nestanovitno vreme se bo nadaljevalo tudi v naslednjih dneh, čeprav bo sonca bistveno več. Razlog je v ciklonskem območju ki se obnavlja v Genovskem zalivu in prinaša obilne padavine zlasti nad območje Furlanije Julijske Krajine. Šele v četrtek se bo začelo ciklonsko območje pomikati nad območje Balkana, vreme ne bo več tako spremenljivo, vseeno pa bo lahko nastalo nekaj ploh in neviht. Ob koncu tedna bo več sončnega vremena, na severovzhodu pa bi lahko prilezli celo do 30 stopinj Celzija."

Druga dekada v juniju po napovedih portala ne bo prinesla bistvene spremembe. "Nad severnim delom Evrope bo obsežno območje visokega zračnega pritiska, kar pomeni, da bo odprta avtocesta ciklonskim območjem z Atlantika, da se bodo spuščala proti Sredozemlju," pišejo pri Ciklon.si. "Nekateri modeli so pred dnevi sicer imeli možnost Afričana s poglobitvijo kaplje nad zahodnim delom Sredozemlja. Vendar izračuni se iz zagona v zagona nagibajo k vnovični ohladitvi in padavinam od ponedeljka 15. junija naprej. Verjetno pa se bo vreme poslabšalo že v nedeljo, ko bodo v popoldanskem času spet nastajale krajevne plohe in nevihte."

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje sprva oblačno vreme, padavine se bodo razširile tudi na del vzhodne Slovenije. "Popoldne se bo oblačnost trgala, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 16 do 23 stopinj Celzija."

Ponoči bodo predvsem na zahodu še možne posamezne plohe. "Po nekaterih nižinah bo nastala megla," razlagajo pri Arsu. "Najnižje jutranje temperature bodo od 11 do 14, ob morju do 16 stopinj Celzija."

Jutri bo spremenljivo do pretežno oblačno s plohami in nevihtami. Najvišje dnevne temperature bodo od 17 do 23 stopinj Celzija.

V noči na četrtek se bo razjasnilo, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla. V četrtek bo deloma sončno, čez dan bo še nekaj ploh in neviht. V petek bo precej jasno, zapihal bo jugozahodnik. Topleje bo.

Nevihta | Avtor: Profimedia Profimedia

"Nad severno Italijo in Balkanom je plitvo območje nizkega zračnega tlaka," razlagajo pri Arsu. "Od severne Evrope do Sredozemlja se razteza vremenska fronta, ki vpliva na vreme pri nas. Z vetrovi južnih in vzhodnih smeri priteka k nam zelo vlažen zrak."

Od 12. do 17. junija

Od petka dalje bo vpliv višinskega območja s hladnim zrakom nad našimi kraji predvidoma slabel, tako da bo vsaj prehodno nekoliko stanovitnejše. Potek v začetku prihodnjega tedna je še precej negotov, a zaenkrat je kakšna izrazitejša vremenska sprememba manj verjetna.

 | Avtor:

"V petek in soboto zaenkrat kaže na sončno in toplejše vreme," še pišejo pri Arsu. "Od nedelje dalje se nakazuje spet malo več možnosti za kakšno popoldansko ploho ali nevihto."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar Mendizella
    Mendizella 01:02 10.junij 2020.

    Dobrodošli na najboljšem spletnem mestu za zmenke == www.Hosset.Com

  • Fulmmer 14:26 09.junij 2020.

    Ma kakšno slabo in hladno vreme, avgusta bo dvakrat čez 33 stopinj, pa bodo spet proglasili leto za najbolj vroče v tem stoletju....