Slovenija
13288 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v maju!

Majsko vreme Profimedia
April je bil eden najhladnejših mesecev od začetka meritev. Kakšen bo maj?

"April bo eden izmed najhladnejših mesecev od začetka meritev, v zadnjih štiridesetih letih bo na zelo visokem tretjem mestu," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Povprečna temperatura v Ljubljani bo okoli 8,7 stopinj Celzija. Hladnejša v tem obdobju sta bila le aprila v letih 1997 in 1982. April bo le dve stopinji toplejši od marca. Če pogledamo prvi dve tretjini letošnje pomladi, je zaenkrat povprečna temperatura v Ljubljani 7,7 stopinje Celzija, kar je najhladneje po letu 1996."

A po pisanju Ciklon.si, bo mesec maj, glede na zadnje izračune toplejši od dolgoletnega povprečja 1981-2010. "Vremenske fronte naj bi večinoma potovale čez Severno Evropo," piše Gregor Skok, a obenem opozarja, da so mesečne napovedi precej nezanesljive. "GFS celo sanja o snegu do nižin, vendar temu ne verjamem preveč."

Najtoplejši dan bo sobota

Nad zahodnim delom Sredozemlja se bo jutri začelo poglabljati novo ciklonsko območje, ki se bo hitro pomikalo proti območju Alp. "Ker bomo na privetrni strani, bomo prišli pod bistveno toplejšo zračno maso," razlagajo pri Ciklon.si. "Zapihal bo jugozahodni veter in na vzhodu se bo lahko ogrelo do 23 stopinj Celzija. Največ dežja ob takih situacijah ponavadi pade na zahodu države, na vzhodu pa imamo več sončnega vremena. Tudi tokrat ne bo nič drugače. Največ padavin bo padlo v zahodni Sloveniji v petek dopoldne. Najtoplejši dan bo sobota, ko bo verjetno na vzhodu lokalno šlo do 25 stopinj Celzija."

V nedeljo od zahoda padavine

V nedeljo pa se bodo padavine na zahodu okrepile, saj nas bo počasi dosegla vremenska fronta s sekundarnim ciklonom nad Genovskim zalivom. "Spet se bo okrepil jugozahodni veter, ki bo zvečer obrnil v severno smer, občutno se bo ohladilo," še napovedujejo pri Ciklon.si. "Meja sneženja se bo v noči na ponedeljek lahko spustila na okoli 900 metrov. V ponedeljek bo oblačno in deževno, s temperaturami v notranjosti večinoma pod 10 stopinj Celzija. Popoldne oz. zvečer bodo padavine od zahoda večinoma ponehale."

"Kaj se bo dogajalo potem, je še veliko vprašanje," še pišejo pri Ciklon.si. "V igri je še en prodor hladnejšega zraka nad območje Alp od severozahoda, ki bi nas doseglo tam okoli 5. maja. Izračuni kažejo, da nas končno čaka toplejše obdobje med 8. in 15. majem."

April bo eden izmed najhladnejši od začetka meritev, v zadnjih štiridesetih letih bo na zelo visokem tretjem mestu....

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Sreda, 28. april 2021

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za popoldne napoveduje povečini pretežno oblačno vreme, na Primorskem pa deloma sončno. "Možne so manjše krajevne padavine," pišejo pri Arsu. "Proti večeru se bo na severovzhodu delno zjasnilo. Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 13, na Primorskem do 19 stopinj Celzija."

Jutri bo na vzhodu dokaj sončno in povečini suho, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno. Na Primorskem in Notranjskem ter ponekod v osrednji in južni Sloveniji bodo občasne krajevne padavine. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju jugo. Jutranje temperature bodo od 6 do 12, najvišje dnevne od 17 do 21, na vzhodu do 23 stopinj Celzija.

"Ob šibkih vetrovih še razmeroma hladen zrak"

V petek bo spremenljivo, ponekod na zahodu pretežno oblačno. Na zahodu bodo že v jutranjem in dopoldanskem času krajevne padavine, popoldne pa bodo posamezne plohe možne povsod po državi. V soboto kaže na deloma sončno vreme z možnostjo popoldanskih ploh, na vzhodu je možna tudi kakšna nevihta. Pihal bo jugozahodni veter.

"Nad zahodno in srednjo Evropo ter zahodnim in osrednjim Sredozemljem je plitvo ciklonsko območje," pišejo pri Arsu. "Nad nami se ob šibkih vetrovih še zadržuje razmeroma hladen zrak."

 | Avtor:

Od 2. do 7. maja

V nedeljo in ponedeljek bodo naši kraji pod vplivom ciklonskega območja z vremensko fronto, nato kaže, da se bo nad južno polovico Evrope zgradilo območje visokega zračnega tlaka, cikloni pa bodo potovali severno od Alp. V višinah nas bo občasno prešel hladnejši zrak. V nedeljo in ponedeljek kaže na dež in ohladitev.

"Od torka do petka kaže na bolj stabilno vreme, predvsem v hribovitih krajih bo možna kakšna popoldanska ploha," še napovedujejo pri Arsu. "V torek in sredo bo še razmeroma hladno, nato bo spet topleje."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.