Slovenija
6975 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v naslednjih dveh tednih

Vreme: Ne bo še miru. To lahko pričakujemo. - Oblaki Profimedia
Kakšno vreme si lahko obetamo v septembru?

"Sredozemsko morje je še vedno precej toplo in večinoma temperatura presegajo 25 stopinj Celzija, kar je nad dolgoletnim povprečjem," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Na vremenskih izračunih so že počasi videti višinska jedra hladnega zraka nad Sredozemljem. Nad Severno Evropo pa bo kraljeval obsežen anticiklon. Iz teh jeder se lahko hitro razvije pravi sredozemski ciklon, ki bi lahko prinesel obilne padavine, saj deluje segreto morje kot tempirana bomba."

Nad Srednjo Evropo je obsežno območje visokega zračnega pritiska, od jugovzhoda še vedno priteka razmeroma hladen zrak, ki pa bo jutri postopno oslabel. "Nato bodo nekaj dni nad nami pihali neizraziti višinski vetrovi, še vedno pa bomo v območju visokega zračnega pritiska," piše Gregor Skok. "To pomeni, da se bo nadaljevalo sončno vreme, bo pa v prihodnjih dneh nekoliko topleje. Temperature čez dan bodo večinoma malo nad 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija. Čez Srednjo Evropo se bo ob koncu tedna pomikala oslabljena vremenska fronta, zlasti na severu lahko predvsem v nedeljo nastane kakšna krajevna ploha."

Vročinski val Prognoza Slovenija Resna opozorila zaradi vremena, ki nas čaka

Na začetku naslednjega tedna bi lahko vreme po napovedih portala postalo "bolj živahno", saj se bo nad zahodnim delom Sredozemlja poglabljalo ciklonsko območje z vremensko fronto in se počasi pomikalo proti vzhodu. "Počasi bomo verjetno prišli pod vpliv toplejših in bolj vlažnih jugozahodnih vetrov," pišejo pri Ciklon.si, a hkrati opozarjajo, da se skupinski izračuni precej spreminjajo in po novem prinašajo bolj spremenljivo vreme s pogostejšimi padavini v zahodni Sloveniji od 14. septembra naprej, medtem ko naj bi bilo na vzhodu še naprej bolj sončno in toplo.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje sicer za danes napoveduje pretežno jasno vreme. "Pihal bo vzhodnik, na Primorskem šibka burja," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 22 do 25, na Primorskem do 28 stopinj Celzija."

Jutri bo sončno. Najnižje jutranje temperature bodo od 5 do 10, na Primorskem okoli 12, najvišje dnevne od 23 do 26, na Primorskem do 29 stopinj Celzija. V petek in soboto bo pretežno jasno. Jutro bo sveže, čez dan pa bo zelo toplo.

"Nad večjim delom srednje in vzhodne Evrope je območje z visokim zračnim tlakom," razlagajo pri Arsu. "S šibkimi vzhodnimi vetrovi nad naše kraje priteka suh in razmeroma topel zrak."

Od 11. do 16. septembra

Naši kraji bodo sprva pod vplivom območja visokega zračnega tlaka, ki bo počasi oslabelo. V nedeljo bo srednjo Evropo prešla hladna fronta, ki lahko v manjši meri vpliva tudi na vreme pri nas.

 | Avtor:

V začetku prihodnjega tedna bo nad zahodnim Sredozemljem nastal ciklon z vremensko fronto, ki se bo najverjetneje postopno pomikal proti našim krajem.

Več na: https://www.zurnal24.si/slovenija/resna-opozorila-zaradi-vremena-ki-nas-caka-372779 - www.zurnal24.si

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1