Slovenija
42283 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v prihodnjem tednu

Jesensko vreme Profimedia
Začela se je meteorološka jesen.

Kot so zaznali prognostiki portala Ciklon.si, je bila druga polovica avgusta precej hladnejša od dolgoletnega povprečja, na jugovzhodu Slovenije celo blizu 4 °C pod dolgoletnim povprečjem.

Avgust povprečne temperature | Avtor: ciklon.si ciklon.si
Zdaj je pred nami september, ki praviloma s seboj prinese obilnejše padavine. Kaj bo vplivalo na vreme v prihodnjih dneh? "Napoved na srednji rok se kar precej spreminja, kar je posledica tropskega sistema Larry, ki se nahaja v bližini Kapvedrskih otokov. Zaenkrat je še tropska nevihta, vendar se bo ob koncu tedna po vsej verjenosti spremenila v orkan 3. stopnje in bo potovala proti severnemu delu Atlantika," napovedujejo vremenoslovci. 

Do konca tedna lahko tako v Sloveniji pričakujemo precej sončnega vremena, postopno bo topleje, vendar s svežimi jutri. V soboto in nedeljo bo na Primorskem tja do 30 °C, drugod bo čez dan večinoma okoli 25 °C, pišejo na portalu Ciklon.si.

Verjetno bomo kmalu prišli pod vpliv bistveno hladnejšega zraka

Z novim tednom pa je še precej nejasnosti. "Na začetku novega pa so nastale precejšnje razlike med ameriškim in evropskim skupinskim izračunom. Ameriški je bolj spremenljiv in precej toplejši, medtem ko ima evropski vdor celinskega zraka z vzhoda, suho, vendar razmeroma sveže vreme. Ker je evropski model ponavadi natančnejši, bomo verjetno prišli pod vpliv bistveno hladnejšega zraka, ki bo na vzhodu stare celine," menijo.

Po njihovih ocenah bomo na začetku in sredi prihodnjega tedna v vzhodnem zračnem toku, prevladovalo bo sončno vreme z malo oblaki na nebu, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja, jutranje temperature bodo večinoma med 8 °C in 13 °C, čez dan med 18 °C in 23 °C, na Primorskem do 27 °C. "Kot zaenkrat kaže, pa bo podobno tudi v drugi polovici naslednjega tedna, anticklon se bo pomaknil iznad Skandinavije proti jugovzhodu Evrope in potiskal atlantske motnje proti Sredozemlju, kar pomeni da bi lahko prišli v nekoliko toplejšo, vendar še vedno dokaj suho zračno maso," sklenejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.