Slovenija
14882 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v začetku aprila

vreme jesen dež oblačnost ptica Profimedia
Glavnina poslabšanj, ki nas čakajo v prihajajočem obdobju, bo ob koncih tedna.

Čeprav smo dobro zakorakali v pomlad, se nekateri že ozirajo tudi proti poletju. Po daljšem obdobju, ko je prevladovala La Nina, prihaja El Nino, kar bi lahko pomenilo, da nas čaka bolj deževno poletje. "Nad našim območjem je videti kar precej padavin glede na referenčno obdobje 1991-2020. Tudi temperaturno naj bi bilo nekoliko hladnejše," piše vremenski portal Ciklon. si. "Prva napoved za letošnje poletje ni spodbudna za ljubitelje sončnega in vročega vremena.

Do konca marca in v prvih dneh aprila bomo videli kar nekaj vdorov hladnejšega zraka. Glavnina poslabšanj bo ob koncu tedna. Prihajajoči konec tedna bo precej spremenljiv, nič kaj bolje ne kaže za naslednjega. Vmes bomo imeli obdobja suhega in sončnega vremena. "Čaka nas še tri dni precej toplega vremena z anomalijami do 9 °C nad dolgoletnim povprečjem, kar pomeni, da bodo temperature čez dan ob jugozahodniku ponekod v osrednji in vzhodni Sloveniji presegle +20 °C," napovedujejo. 

V soboto bo naše kraje prešla vremenska fronta. Padlo naj bi med 5 in 30 mm dežja, največ na zahodu države. V gorah bo snežilo. V nedeljo bo po prehodni razjasnitvi sledilo novo poslabšanje. Glavnina padavin naj bi padla v prvem delu noči na ponedeljek. 
 "V ponedeljek bo zapihal okrepljen severni veter in nekaj dni bomo v polarni zračni masi. Torkovo in sredino jutro bosta predvidoma mrzli, saj bo v večjem delu Slovenije večinoma pod ničlo. Pa tudi čez dan zaradi hladnejše zračne mase ne bo toplo," napovedujejo. 

Konec naslednjega tedna sledi novo poslabšanje vremena. Mrzel zrak se bo umaknil nazaj proti severu. Začetek aprila bo spremenljiv in razmeroma hladen. Za zdaj še ni jasno, koliko časa bo takšno vreme vztrajalo. 



Kaj nas čaka v prihodnjih dneh?

"Jutri bo povečini sončno. Pihal bo jugozahodnik. Najnižje jutranje temperature bodo od 1 do 7, najvišje dnevne od 17 do 22 °C," pravijo na agenciji za okolje. "V petek bo na vzhodu še deloma sončno, drugod pa zmerno do pretežno oblačno. Jugozahodni veter se bo še nekoliko okrepil. V noči na soboto bo dež zajel večji del Slovenije. V soboto bo pretežno oblačno s krajevnimi padavinami, vmes bodo tudi posamezne nevihte. Hladneje bo."

V nedeljo bo najprej delno jasno, pihal bo jugozahodni veter. Popoldne in v ponedeljek se bodo pojavljale krajevne padavine. V ponedeljek popoldne bo zapihal severni do severovzhodni veter. "Od torka do petka kaže na večinoma suho vreme z najvišjimi dnevnimi temperaturami med 10 in 15 °C. Predvsem v sredo bodo jutranje temperature predvidoma pod lediščem," dodajajo. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Boschtjan Zupanchich 07:46 23.marec 2023.

    Čaka nas Premalo Globalnega Ogrevanja , ker že zamujamo - to je vsa vremenska znanost , kajti sedaj že cca 4500 let živimo v globalni ohladitvi , in šele zdaj komaj prihajamo na Normalno raven Globalnega Ogretja, ki mimogrede Ni ...prikaži več Popolnoma Nič povezano z Globalnim onesnaženjem ozračja , kot to domnevajo slepi in nepoučeni "znanstveniki" !!! ! !!!