Slovenija
28952 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka v začetku oktobra

Jesensko vreme Profimedia

Vreme je po prehodu vremenske motnje povsem jesensko. "Meja sneženja se je spustila še nekoliko nižje, snežilo je do alpskih dolin," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "V naslednjih dneh pa bo vreme ne samo v Evropi tudi v ZDA odvisno od še enega tropskega ciklona Kujira, ki je zaenkrat še tropska nevihta v severnem delu Tihega oceana. V sredo pa bo postal hurikan prve stopnje. To bo sprožilo spust polarne zračne mase proti vzhodnem delu ZDA in proti zahodnemu delu Evrope. Med obema polarnima dolinama pa bo izrazit greben s precej visokim zračnim tlakom, prvi bo nad zahodnim delom ZDA, drugi pa nad skandinavsko arktičnim delom."

Polarni zrak se bo po napovedih portala preselil v zmerne geografske širine - v vzhodni del ZDA in zahodno polovico Evrope. 

Na vreme pri nas po pisanju portala vpliva nov ciklon, ki je nastal nad severnim delom Sredozemlja in nas je dosegel sredi noči. Danes bo deževalo večji del dneva, hladno bo za to obdobje. "Sledilo bo nekaj suhih in sončnih dni z jutranjo meglo in dnevno temperaturo okoli 20 stopinj Celzija," pišejo pri Ciklon.si.

Vreme je po prehodu vremenske motnje povsem jesensko. Meja sneženja se je spustila še nekoliko nižje, snežilo je do...

Objavil/a ciklon.si /srednjeročna napoved dne Nedelja, 27. september 2020

V četrtek se bo vreme spremenilo, veter se bo obrnil v jugozahodno smer. "Zračni tlak se bo po evropskem modelu nad Francijo spustil vse do 968 hPa," pišejo pri Ciklon.si. "V četrtek bodo padavine sprva bolj na zahodu, v petek pa se bodo zelo verjetno pojavljale nad večjim delom Slovenije. Sprva bo precej vetrovno v Franciji s sunki jugozahodnika po nižinah čez 100 kilometrov na uro. Močnejši jugozahodni veter pa bo dosegel najverjetneje v soboto tudi Slovenijo, verjetno bo izdano tudi opozorilo."

V soboto je po napovedih Ciklon.si pričakovati dvig temperature do 25 stopinj Celzija, nato pa se bo verjetno znova ohladilo. "Skupinski izračun evropskega modela ima spremenljiv tip vremena izjemno dolgo," še pišejo pri Ciklon.si. "Zaenkrat kaže da bi se spremenljivo vreme nadaljevalo kar cel prvi teden v oktobru z glavnino padavin na zahodu."

Pri portalu opozarjajo, da so napovedi kar zanesljive za pet dni naprej, potem pa se zanesljivost vsak dan zmanjšuje.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje za danes napoveduje pretežno oblačno vreme, občasno bo še deževalo, do večera pa bo dež povsod ponehal. "Burja bo zgodaj dopoldne ponehala, popoldne bo ponekod na vzhodu zapihal jugozahodni veter," pišejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo od 10 do 17 stopinj Celzija."

Jutri bo sončno z občasno zmerno oblačnostjo. Zjutraj in dopoldne bo ponekod po nižinah megla ali nizka oblačnost. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 9, ob morju okoli 12, najvišje dnevne od 14 do 19 stopinj Celzija.

V sredo bo delno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla ali nizka oblačnost. "V četrtek bo na vzhodu še delno jasno, drugod bo spremenljivo do pretežno oblačno," pišejo pri Arsu. "Predvsem na Primorskem in Notranjskem bo občasno rahlo deževalo. Pihal bo jugozahodni veter."

 | Avtor:

"Nad severnim Sredozemljem in vzhodnimi Alpami je ciklonsko območje," razlagajo pri Arsu. "Nad naše kraje bo še dotekal razmeroma vlažen zrak."

Od 1. do 6. oktobra

Od četrtka dalje bomo predvidoma vse bolj pod vplivom obsežnega in globokega ciklona s središčem nad Britanskim otočjem.

"Od četrtka dalje bo spet bolj nestanovitno, verjetnost za padavine se bo povečala," še napovedujejo pri Arsu. "Več dežja pričakujemo na zahodu države."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.