Slovenija
12580 ogledov

Srednjeročna napoved: To nas čaka do sredine februarja

Mrzlo jutro Profimedia
Bomo zaradi mile zime imeli hladnejšo pomlad?

Vremenoslovci za zvečer napovedujejo, da bo oblačnost od zahoda znova naraščala, v zahodnih krajih bo ponoči že začelo rahlo deževati. "Predvsem v višjih legah se bo krepil jugozahodni veter," pišejo pri Agenciji za okolje. "Jutranje temperature bodo od 1 do 7, ob morju do 10 stopinj Celzija."

Jutri bo večinoma oblačno, le na vzhodu bo še nekaj jasnine. "Predvsem v zahodni polovici Slovenije se bodo pojavljale padavine, ki se bodo popoldne krepile," napovedujejo pri Arsu. "Zvečer bodo padavine zajele tudi severovzhod, lahko nastane kakšna nevihta. Pihal bo okrepljen jugozahodnik, zvečer pa bo v vzhodnih krajih zapihal zmeren severni veter. Najvišje dnevne temperature bodo od 8 do 13, v alpskih dolinah okoli pet stopinj Celzija."

V sredo bo suho vreme, razjasnilo se bo. "V četrtek bo pretežno jasno, zjutraj bo po nekaterih nižinah megla," pišejo pri Arsu. "Proti večeru se bo zahoda pooblačilo. Pihal bo jugozahodni veter."

Območje visokega zračnega tlaka nad srednjo Evropo slabi, plitvo ciklonsko območje se pomika iznad osrednjega Sredozemlja proti južnemu Balkanu. Ob šibkih zahodnih vetrovih je v spodnjih zračnih plasteh nad našimi kraji še razmeroma vlažen zrak.

Od 31. januarja do 5. februarja

Nad severno Evropo in severnim Atlantikom se bodo ob koncu tedna in v začetku prihodnjega nahajala ciklonska območja, nad južno Evropo pa bo anticiklon. "Občasno bodo na vreme pri nas vplivale oslabljene vremenske motnje, ki bodo predvidoma potovale proti vzhodu severno od Alp," še pišejo pri Arsu. "V sredini prihodnjega tedna se bo nad zahodno Evropo krepilo obsežno območje visokega zračnega tlaka, zlasti na vzhodu celine pa se poveča možnost za prodor hladnega zraka."

Modelska napoved za deset dni | Avtor: Arso Arso

Ob koncu in v začetku prihodnjega tedna bomo pod vplivom jugozahodni vetrov. "Nad zahodno polovico Slovenije bo prevladovalo oblačno vreme, tam bo občasno rosilo ali rahlo deževalo," napovedujejo pri Arsu. "Na vzhodu bo suho z nekaj sonca. Vetrovno in toplo bo. Jutranje temperature bodo od okrog pet, najvišje dnevne pa od 10 do 15 stopinj Celzija. V sredini prihodnjega tedna se bo najverjetneje nekoliko ohladilo, poveča se možnost tudi za padavine."

Nas čaka hladnejša pomlad?

Vremenski portal Ciklon.si, ki objavlja srednjeročno vremensko napoved, piše, da je polarni vrtinec ponavadi najmočnejši sredi januarja, nato pa sledi postopen padec zaradi prehoda v pomlad. "Letos je nad Arktiko velika večja pokritost z ledom in snegom kot običajno. Vse zaradi izjemnega polarnega vrtinca, ki je bil eden izmed najmočnejših v zadnjih 50 letih," razlagajo pri Ciklon.si. "Večja pokritost z ledom verjetno pomeni, da nas čaka tudi nekoliko hladnejša pomlad. S slabljenjem polarnega vrtinca je večja verjetnost, da se polarni zrak preseli v zmerne geografske širine, kar je bilo zadnja leta kar pogosto. En lep primer, ki sem smo ga omenili v enem izmed zadnjih člankov, je bil februar 2012 - takrat je bila zima zelo slaba, sledil je razpad polarnega vrtinca, zaradi česar je bila zelo mrzla prva polovica februarja. Imeli smo pravi sibirski mraz, temperatura v Ljubljani je bila pod ničlo 14 dni, od 1. do 14. februarja."

Zaenkrat sicer v prihodnjih dneh ni videti pravega zimskega vremena. "Vreme bo v tem tednu precej vetrovno, čaka pa nas tudi prehod dveh vremenskih front. Prva nas bo prešla v torek, druga ob koncu tedna," napovedujejo pri Ciklon.si, kjer dodajajo, da ne bo veliko padavin, a tudi sonca ne. "Še največ sončnega vremena bo v sredo po prehodu vremenske fronte, tisti dan bo tudi najmanj vetrovno."

Od petka naprej bo veter poskrbel, da bo tudi po nižinah zelo toplo, čez dan bodo temperature presegle deset stopinj, na vzhodu Slovenije pa se lahko po napovedih portala  zgodi tudi kakšna "dvajsetica". 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.