Slovenija
26636 ogledov

Srednjeročna napoved: To se bo zgodilo z visokimi jesenskimi temperaturami

Jesen Epa
Nad večjim delom Evrope se je poletje podaljšalo v september in tudi v prvih dneh oktobra bomo imeli še naprej poletne temperature.

Jugozahodno Evropo je zajel najmočnejši vročinski val v septembru. Na jugu Francije se bo živo srebro ponekod dvignilo kar do 35 stopinj Celzija, kar je za oktober izjemno in padali bodo temperaturni rekordi, poročajo pri vremenskem portalu ciklon.si/srednjeročna napoved. 

Nadaljujejo, da bo pri nas najtopleje v torek, ko bo zahodno Evropo že dosegla vremenska fronta, ki bo v sredo vplivala na vreme pri nas. V torek bo zapihal jugozahodni veter. Temperature se bodo na jugovzhodu povzpele do 28 stopinj ali lokalno celo do 29. Največje možnosti, da zabeleži to temperaturo, ima Črnomelj.

Podrobneje glede fronte

"V sredo nas bo dosegla vremenska fronta, izračuni so še vedno precej različni," napovedujejo pri ciklon.si, dodajajo, da bo padlo med 5 tja do 30 mm padavin. 

Ob padavinah se bo tudi ohladilo in bo slabih 10 stopinj hladneje kot v torek. Od četrtka bo spet več sončnega vremena in topleje, vendar daleč od temperaturnih vrednosti, ki jih bomo imeli v torek. 

Kaj nam prinaša oktober?

"Nekaj možnosti je da bomo ob koncu naslednjega tedna spet pod omega blokom, podobno kot je bilo na začetku septembra. Vendar tokrat sem prepričan da ne bo zdržal tako dolgo časa, kajti od severa se bo začel spuščati po 9. oktobru bistveno hladnejši zrak proti vzhodnemu delu Evrope in lahko dosegel tudi Slovenijo in prinesel občutnejšo ohladitev," napovedujejo pri ciklon.si/srednjeročna napoved.

Dodajajo, da Američan in Kanadčan trdita drugače, da bomo dobili poslabšanje in ohladitev od zahoda. "Bomo videli, kdo bo imel prav. V obeh primerih pa se bo občutno pretoplo vreme končalo."

Čez dvajset let bomo lahko v puščavah videli rastline in ne samo suho grmičevje. Zlovešča napoved Svet Ekstremna vročina bo povzročila izumrtje sesalcev

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • darefoks 08:31 02.oktober 2023.

    bilo je ze 5 zlomov pa se zdaj nič nesposobnezi

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 07:51 02.oktober 2023.

    Najlepši zlom poletja je zdaj ha ha ha