Svet
1689 ogledov

Ekstremna vročina bo povzročila izumrtje sesalcev

Čez dvajset let bomo lahko v puščavah videli rastline in ne samo suho grmičevje. Žurnal24 main Posušena pokrajina.
Nastalo bo pretežno sovražno okolje brez virov hrane in vode za sesalce.

Ekstremna vročina bo v 250 milijonih let, ko naj bi se celine združile v vročo, suho in za življenje neprimerno nadcelino oziroma superkontinent, verjetno povzročila izumrtje sesalcev na Zemlji, kažejo izsledki raziskave strokovnjakov z univerze v Bristolu. Napoved predpostavlja prenehanje uporabe fosilnih goriv, sicer se bo ta uresničila še prej.

Rezultati prvih superračunalniških modelov podnebja kažejo, da bo v daljni prihodnosti zaradi tektonskih premikov Sonce postalo svetlejše, vulkanski izbruhi pa bodo v ozračje izpustili ogromne količine ogljikovega dioksida (CO2), kažejo izsledki študije, ki je bila v ponedeljek objavljena v reviji Nature Geoscience.

To naj bi Zemljo segrelo do te mere, da številni sesalci ne bodo mogli preživeti, povrhu pa naj bi bilo le osem do 16 odstotkov prihodnjega superkontinenta, imenovanega Pangea Ultima, primernih za njihovo bivanje. Sesalci se namreč večinoma bolje prilagajajo mrazu, slabše pa se spopadajo z ekstremno vročino.

"Novonastali superkontinent bi dejansko povzročil trojni udarec, ki bi vključeval učinek kontinentalnosti, bolj vroče Sonce in več CO2 v ozračju," je pojasnil glavni avtor študije Alexander Farnsworth z univerze v Bristolu in dodal, da bi lahko bila posledica tega "pretežno sovražno okolje brez virov hrane in vode za sesalce".

Temperature nad 40 stopinj Celzija

Kot je še dejal, se bodo namreč v tem primeru splošne temperature gibale med 40 in 50 stopinjami Celzija s še višjimi dnevnimi ekstremi, ki bodo skupaj z visoko stopnjo vlage "dokončno zapečatile" usodo ljudi.

Znanstveniki ocenjujejo, da se bo do nastanka superkontinenta raven CO2 v ozračju s trenutnih 400 delcev na milijon (ppm) povečala na več kot 600 ppm, vendar ob predpostavki, da ljudje prenehajo uporabljati fosilna goriva. V nasprotnem primeru bo Zemlja te številke dosegla že veliko prej, je opozoril profesor Benjamin Mills, ki je za študijo izračunal prihodnje količine delcev CO2.

Strokovnjaki ob tem poudarjajo, da kljub črnogledim napovedim ljudje ne bi smeli zmanjšati svojih prizadevanj v boju proti podnebnim spremembam, saj naraščajoče temperature in vse pogostejši ter intenzivnejši vročinski valovi že zdaj škodijo njihovemu zdravju.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 11
  • Lion0077 15:36 27.september 2023.

    In kaj ma mojih cca 70 let veze za 250.000.000 let. Čist sao čohnjeni. Lahko vseh 70 let prdim brez premora, pa na nič sprememb.... BoLaNo

  • peter25 07:30 27.september 2023.

    Guardian je gobezdalo pohlepnih milijarderjev, ki nimajo nikoli dovolj. dalec najvecji problem je onesnazevanje in potrosnja brez meja. Potrebno je obdavciti luxus in neumnosti. O tem ne govori, ker je v lasti elite. Po segrevanju vedno pride ohladitev. Prevec sveze ...prikaži več vode v oceanih lahko ustavi severno atlantski tok, kar povzroci Ledeno Dobo. Kar pocnejo sedaj s svojo zeleno revolucijo je kriminal in nicesar drugega.

  • dani5 17:44 26.september 2023.

    Sesalcev je več vrst. Nekateri že zdaj izumirajo zaradi nas ljudi.