Slovenija
14171 ogledov

Pozor: Arso izdal oranžno opozorilo

Nevihta Ptuj Darko Pišek
Arso za del države izdal oranžno opozorilo.

Popoldne, zvečer in v noči na soboto bodo predvsem v zahodni, južni in osrednji Sloveniji ob nevihtah nastali močnejši in tudi dolgotrajni nalivi, opozarja Agencija RS za okolje (Arso). Za osrednjo, jugovzhodno, jugozahodno in severozahodno Slovenijo so izdali oranžno opozorilo, za preostanek države pa medtem velja rumeno opozorilo.

Na tej povezavi lahko spremljate radarsko sliko padavin.

Oranžno opozorilo | Avtor: Arso Arso
Danes bo v zahodni polovici Slovenije zmerno do pretežno oblačno, nekaj več jasnine bo proti vzhodu. Predvsem na zahodu in jugu bodo občasne krajevne padavine, ki se bodo pozno popoldne ali zvečer okrepile. Pihal bo jugozahodni veter, ob morju pa okrepljen jugo. Najvišje dnevne temperature bodo od 20 do 26, na severozahodu okoli 18 stopinj Celzija. Ponoči bodo padavine z nevihtami postopno zajele vso državo. Ob morju bo pihal okrepljen jugo.

Zvečer in v noči na soboto se bodo padavine v zahodni, osrednji in delu severne Slovenije okrepile. Možni bodo dolgotrajnejši nalivi v pasovih. Ob tem se lahko razlijejo in poplavijo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Hitro naraščanje vodotokov je možno tudi na nekaterih območjih, kjer so odtočne razmere po avgustovski ujmi spremenjene. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

Vreme bo pestro tudi v nedeljo, saj nas čaka še "izziv z odcepljenim jedrom hladnega zraka, ki se bo zadrževalo nad osrednjim in južnim Jadranom in Italijo". Kot pojasnjujejo na Arso, je napoved še vedno manj zanesljiva, zagotovo pa ne bo več večje količine dežja. Se bo pa okrepila burja, so dodali.

Reke bodo spet začele naraščati

V četrtek popoldan in ponoči so posamezne reke na Primorskem in deloma v osrednji Sloveniji narasle do srednjih pretokov. Reke na teh območjih upadajo. Drugod po državi prevladuje mala in ustaljena vodnatost.

Danes čez dan bodo posamezne reke v zahodni, južni in deloma osrednji Sloveniji pričele naraščati, na teh območjih bodo naraščale predvsem manjše reke in hudourniški vodotoki. Večje reke na tem območju ter reke v vzhodni polovici Slovenije bodo še ohranjale ustaljeno vodnatost.

Zvečer in v noči na soboto se bodo padavine na zahodu in v osrednjem delu države okrepile, možni bodo tudi dolgotrajnejši nalivi. Ob tem se lahko razlijejo posamezni hudourniški vodotoki in manjše reke. Poplavi lahko tudi padavinska in zaledna voda. Hitro naraščanje vodotokov je možno tudi na nekaterih območjih, kjer so odtočne razmere spremenjene po avgustovski ujmi. Večja verjetnost za ta pojav je na območju Gorenjske in Cerkljanskega ter Škofjeloškega hribovja.

V soboto čez dan bodo naraščale reke v večjem delu države. Močneje bodo narasle reke na vzhodu in severovzhodu, medtem ko bodo reke na zahodu že upadale. Naraščanje večjih rek v vzhodni Sloveniji, Kolpe, Krke in Save v spodnjem toku ter rek v severovzhodni Sloveniji se bo nadaljevalo še v nedeljo.

Kaj sledi, pa preberite v srednjeročni napovedi.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 1
  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 17:08 22.september 2023.

    Očistit jaške,kdor jih še ni in ne bo problemov,samo to še dežju ni podobno