Slovenija
38987 ogledov

Srednjeročna napoved: Takšno vreme nas čaka do konca meseca

Vreme Weatherbell.com
Krajevne plohe in nevihte, nato pa nekaj dni lepega in sončnega vremena.

Afriški anticiklon, ki prinaša višje temperature, je vztrajal in še vedno vztraja nad južnim in srednjim delom Evrope. "Če pogledamo anomalije morij, vidimo večinoma pozitivne anomalije. Izrazito toplo morje je na območju vzhodnega Pacifika, ki pa se je v zadnjem mesecu nekoliko ohladilo," pojasnjujejo vremenoslovci portala Ciklon.si v novi srednjeročni napovedi.

Kot dodajajo, se je napoved do konca tega tedna spet nekoliko spremenila, saj se bo predfrontalno dogajanje pred sobotno vremensko fronto začelo že precej prej. "Od jugozahoda se nam približuje manjše višinsko jedro hladnega zraka, ki bo to noč destabliziralo ozračje. Pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte, največ dežja pa bo padlo v zahodni in južni Sloveniji," napovedujejo.

Nato se bo v petek čez dan in popoldne dež razširili tudi nad osrednjo Slovenijo, proti večeru pa verjetno tudi nad vzhodne kraje, kjer bo največ sonca. Še bo pihal jugozahodni veter, najvišje temperature bodo med 19 °C in 24 °C, ob obali in na vzhodu do 27 °C.

V soboto in tudi nedeljo bo vreme precej bolj sveže - padavine bodo z območja Kvarnerja potovale večinoma čez osrednjo in vzhodno Slovenijo. Najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C. Popoldne bo zapihal severni veter, na Primorskem sprva šibka burja.

V nedeljo pa bo sprva oblačno, občasno bo še deževalo, čez dan in popoldne bodo padavine slabele. "Zlasti na zahodu se bo čez dan in popoldne delno zjasnilo," napovedujejo. Najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C, na Primorskem do 24 °C.

S torkom se bo vremenska slika izboljšala

"Do ponedeljka bo po evropskem modelu padlo med 70-110 litrov dežja. Lokalno pa bodo zaradi nalivov in slabe resolucije modela številke lahko še precej višje. Treba bo biti pozoren in spremljati radarsko sliko," opozarjajo na portalu Ciklon.si.

Kot pojasnjujejo, bodo v ponedeljek padavine tudi na vzhodu počasi ponehale, "čeprav se lahko podaljšajo tudi v torek, glede na počasno gibanje vremenske motnje nad osrednjim in južnim delom Italije" - z vsakim novim izračunom je namreč višinsko jedro postavljeno vedno severneje, dodajajo.

Najvišje temperature v ponedeljek bodo med 20 °C in 26 °C, na Primorskem do 28 °C.

Greben z visokim zračnim tlakom naj bi bil v naslednjem tednu na območju Vzhodne Evrope, v nasprotju s prejšnjimi napovedmi. "Kak teden nazaj je kazalo ta greben nad Sredozemljem, nato nad Srednjo Evropo sedaj pa se je pomaknilo še severneje. Kar pomeni da bodo nad nami prevladovali razmeroma šibki vzhodni vetrovi. Od torka lahko pričakujemo več sončnega vremena in višje temperature," pravijo vremenoslovci. Dodajajo, da nas morda ob koncu naslednjega tedna preseneti kakšna atlantska motnja, vendar je še predaleč za resno napoved.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3