Slovenija
35337 ogledov

Srednjeročna napoved: "Nisem velik optimist za zimo ..."

zima sneg Epa Kakšna bo zima 2023/24 v Sloveniji?
Nič ne kaže, da bo zima letos kazala zobe.

Na portalu Ciklon.si napovedujejo, da bo letošnja zima najverjetneje precej mila. "Zaradi visoke sončne aktivnosti letos nisem velik optimist za zimo z obilnim sneženjem in dolgotrajnim mrazom," pišejo. Oktobra se bo sicer začel krepiti polarni vrtinec, zato bo več jasno takrat, a večina izračunov kaže, da polarni vrtinec vsaj na začetku zime ne bi smel biti preveč močen.

Kaj pa nas čaka v prihodnjih dneh?

"Višinsko jedro hladnega zraka nad severnim delom Sredozemlja se bo počasi pomaknilo proti obalam Libije in ne bo imelo več vpliva na vreme pri nas. Od severa se bo v torek okrepilo območje visokega zračnega tlaka," pojasnjujejo na portalu. Pod grebenom bomo večji del prihodnjega tedna, zato bo prevladovalo sončno in toplo vreme, tudi v notranjosti bodo temperature še naprej okoli 25 °C ali še malo čez. "Temperature bodo kljub prehodni ohladitvi še vedno precej nad dolgoletnim povprečjem, zato bo september verjetno na koncu pri nas na visokem drugem mestu, za letom 2011," dodajajo.

A se bo ob koncu naslednjega tedna po vsej verjetnosti ta "anticiklonalni most" med obema grebenoma porušil in prešla nas bo atlantska motnja oz. vremenska fronta.

Prihaja nova vremenska fronta

Jutri bo na zahodu delno jasno, drugod zmerno do pretežno oblačno, dopoldne bo od zahoda spet začelo deževati,a bo do večera ponehalo. Precej toplo bo, najvišje temperature bodo med 16 °C in 21 °C, na Primorskem do 27 °C. V torek bo vreme še lepše, na zahodu bo deloma sončno, drugod sprva zmerno do pretežno oblačno. "Zjutraj bodo lahko na vzhodu še manjše krajevne padavine, ki bodo čez dan ponehale. Popoldne se bo povsod zjasnilo, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. Najvišje temperature bodo med 21 °C in 26 °C, na Primorskem do 29 °C," napovedujejo na Ciklon.si.

Podobno toplo in sončno bo tudi v sredo, četrtek in petek, do sobote zvečer, ko nas bo verjetno prešla vremenska fronta, pojasnjujejo vremenoslovci.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 14
  • AnzeSmolej 07:12 25.september 2023.

    Nič lepšega kot mlačna zima

  • Avatar MuškaKokoš
    MuškaKokoš 18:20 24.september 2023.

    Za letos je bila ekstremna suša in vročina napovedana,bilo je pa .... kot ponavadi čisto drugače.

  • Kmodri 17:47 24.september 2023.

    Super novica, bom kurili manj drv!