Slovenija
85970 ogledov

Srednjeročna napoved: Toliko snega bo zapadlo v naslednjih desetih dneh

sneg Saša Despot
Tri pošiljke snega v naslednjih desetih dneh.

Pred nami je precej pestro vremensko dogajanje, napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si. V naslednjih desetih dneh v naše kraje prihajajo tri poslabšanja vremena, ob katerih bo snežilo do nižin. Prvo tovrstno poslabšanje nas bo doseglo že jutri.

Zbudili se bomo v oblačno jutro s padavinami, ki bodo bolj obilne v zahodni polovici Slovenije. Tam bo padlo čez 50 milimetrov dežja. Meja sneženja bo sprva na okoli tisoč metrov nadmorske višine. Čeprav bodo proti popoldnevu padavine nekoliko oslabele, se bodo že zvečer od juga spet okrepile in meja sneženja se bo povsod, razen na Primorskem, spustila do nižin.

Kot napovedujejo vremenoslovci, bodo v prvi polovici noči padavine najbolj obilne v južni, osrednji in delu vzhodne Slovenije. Temperature po nižinah bodo nekoliko nad ničlo, kar pomeni da se bo sneg počasneje nabiral, že nekoliko višje nad 700 metrov pa ga bo zapadlo tudi čez 30 centimetrov. V Ljubljanski kotlini pričakujejo med 5 in 10 centimetri snega, na Notranjskem pa okrog 20 centimetrov. 

Kaj nas čaka za konec tedna? 

V petek zjutraj bodo po napovedih meteorologov padavine ponehale tudi na jugovzhodu in od severa se bo čez dan zjasnilo. "Pihal bo severni veter, na Primorskem šibka burja, najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C, na Primorskem do 9 °C." 

V soboto pa bo zjutraj stisnil mraz, saj bo veter oslabel, ob jasnini pa se bodo temperature večinoma spustile pod -5 °C, v mraziščih Notranjske celo pod -20 °C. "Čez dan bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, zvečer bo na Primorskem začelo deževati, v notranjosti pa bo rahlo snežilo. Zlasti v Prekmurju bo zapihal južni veter, najvišje temperature bodo med 0 °C in 4 °C, na Primorskem do 8 °C."

Tudi v nedeljo bo oblačno, občasno bo rahlo snežilo, na Primorskem pa rahlo deževalo. Popoldne bodo po napovedih Ciklon.si padavine večinoma ponehale, najkasneje na jugovzhodu Slovenije. "Na Primorskem bo pihala šibka burja, najvišje temperature bodo med 0 °C in 3 °C, na Primorskem do 11 °C." 

Naslednji teden še ena pošiljka snega

V ponedeljek snega ni pričakovati, deloma jasno bo, s spremenljivo oblačnostjo, na Primorskem pa bo pihala šibka burja. Najvišje temperature bodo med 0 °C in 5 °C, na Primorskem do 9 °C. 

Naslednji preobrat vremena in sneženje pa napovedujejo za sredo ali četrtek.

Kot napovedujejo, bo do prve polovice meseca blokada nad severnim delom Atlantika oslabela in se okrepila nad Karskim morjem. "Še naprej bomo gledali vdore atlantskih dolin proti Sredozemlju in morda tudi nekaj mraza z vzhodne do severovzhodne smeri, kar skupinski izračun seveda ne vidi. Če se bo to zgodilo, bomo še naprej imeli precej dinamično vreme z občasnim sneženjem tudi po nižinah," pišejo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • TistoPravo 10:09 02.december 2021.

    Nč niste napisal, koliko snega se bo medtem stopilo....važen podatek, poleg tega da 40 centi ni vedno 40...odvisno koliko je zraka vmes in koliko ga veter napiha po domače povedano. Če bi vse to upoštevali, bi lahko sem nam poročali....da ...prikaži veča ga bo večina odpihnilo!

  • djdj 18:11 01.december 2021.

    Pošiljko vračam pošiljatelju!

  • d441a3eb6182bdfa832639adb0a11dd39ecfc1e0 16:48 01.december 2021.

    Niso pa povedali,da v Ljubljani z okolico 75 cm južnega snega,no pol pa čez noč 18°C in obilno deževje brez prestanka 1 teden.