Slovenija
53263 ogledov

Toliko snega naj bi zapadlo ponoči

Sneg Promet.si
Snežilo bo tudi po nižinah.

Zvečer se bodo padavine spet okrepile in ponoči razširile nad vso Slovenijo. Po nižinah v notranjosti bo dež prešel v sneg. Jutranje temperature bodo od -4 do 1, na Primorskem okoli 5 °C, napovedujejo vremenoslovci agencije za okolje. Koliko snega naj bi zapadlo, v vremenski napovedi niso zapisali.

"Po nižinah bo večinoma padlo do 5cm snega, nad 700m lahko tudi do 25cm novega. Treba je vedeti da bo temperatura po nižinah večinoma okoli ničle ali malo čez, če bi bilo 2 do 3 stopinje hladneje bi z lahkoto toliko snega padlo tudi po nižinah," je na portalu ciklon.si napovedal Gregor Skok.

"Količina padavin se bo zaradi konvektivnega proženja precej razlikovala med posameznimi območji, zato je višino snežne odeje težko napovedati. Kljub temu lahko glede na pregled izračunov meteoroloških modelov rečemo, da bo ponedeljkovo jutro v večjem delu Slovenije, tudi po nižinah, belo. Po večini bo zapadlo do okrog 5 cm novega snega, lokalno pa lahko tudi od 10 do 20 cm. Predvideno bo največ snega zapadlo v severni Sloveniji (Gorenjska, Koroška, Štajerska). Še več snega bo v višje ležečih krajih, kjer lahko do jutra lokalno zapade novih 20 cm snega, lokalno tudi do 30 cm. Ob prehodih močnejših padavinskih pasov bo ponekod občasno zelo močno snežilo," so v svoji napovedi zapisali na portalu neurje.si. 

Napoved, koliko snega bo zapadlo, je sicer ena najtežjih in najbolj nehvaležnih vremenskih napovedi, saj je lahko »usodna« že stopinjo ali dve višja ali nižja temperatura.

"Sneg se bo ponekod oprijemal tudi cestišč, zato bo ponedeljkovo jutro ponekod na cestah pestro. Na pot se zjutraj odpravite le z ustrezno zimsko opremo in dovoljšnjo mero strpnosti in previdnosti," še opozarjajo na portalu neurje.si.

Jutri dopoldan bodo padavine oslabele, znova bo občasno deževalo v četrtek, meja sneženja naj bi bila na okrog tisoč metrih.

"V noči na petek se bo meja sneženja spet večinoma spustila do nižin, razen na Primorskem, dopoldne bo sneženje od severa oslabelo in večinoma ponehalo, popoldne se bo delno zjasnilo,« napoveduje Skok s portala ciklon.si.

"Ob koncu tedna bo v soboto še suho, v nedeljo pa bi lahko na vreme pri nas vplival ciklon nad severnim delom Sredozemlja, pozicija je izjemno ugodna za večjo količino snega tudi po nižinah vzhodne Slovenije, saj je višinski jugovzhodni veter na splošno ugoden veter, saj z njim stalno doteka vlažen in hladen zrak," še dodaja Skok in opozarja, da so napovedi za več kot pet dni precej nezanesljive.

"V Sloveniji je zaradi njene geografske lege in reliefne razgibanosti napovedovanje višine novozapadlega snega precej zahtevno in mnogokrat nezanesljivo. Na dejansko višino snežne odeje na tleh ob koncu sneženja vpliva mnogo dejavnikov, med katerimi gre izpostaviti temperaturo zraka pri tleh, temperaturo rosišča, temperaturo tal, intenziteto snežnih padavin, smer in hitrost vetra v različnih plasteh ozračja ter nadmorsko višino. Na lokalni ravni lahko o prisotnosti oz. debelini snežne odeje odloča zgolj 1 °C ali 100 m višinske razlike. Oprijemanje ter nabiranje snežne odeje sta pri temperaturi +0,5 °C lahko precej drugačna kot pri temperaturi -0,5 °C, prav tako je od temperature zraka močno odvisno razmerje med višino snežne odeje (cm) ter količino vode, ki jo ta vsebuje (mm ali l/m²)," opozarjajo na portalu neurje.si, kjer pa svoje napovedi količine snega še niso objavili. 

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • jure220 23:56 28.november 2021.

    Komunalne službe bo verjetno spet presenetil sneg.

  • Cccc 21:46 28.november 2021.

    Cestarji, čaka vas presenečenje 🤣