Slovenija
85945 ogledov

Srednjeročna napoved: Kar pripravite se!

Vreme: Sonce in oblaki Profimedia
Pričakujte dokaj deževen september.

Pred nami je precej dinamična prva polovica septembra, napovedujejo vremenoslovci portala Ciklon.si.

Kot pojasnjujejo, je statistično september najbolj moker mesec v letu, "predvsem zaradi toplega morja, ki ob dotoku hladnejšega zraka v višinah predstavlja tempirano bombo, ki lahko prinese predvsem zahodni Sloveniji ogromno dežja".

Ob tem so spomnili na ljubljanske poplave leta 2010 in Železnike leta 2007. "Lahko naredimo precej vzporednic z letom 2010, MEI je zelo podoben in tudi temperature morij so podobne v Indijskem in Tihem Oceanu. QBO je enak (west), sončna aktivnost pa tudi. Tudi leta 2010 kot letos smo prišli iz globokega sončevega minimuma. V Ljubljani je padlo septembra 2010 kar 425 mm dežja, 2017 pa 344 mm," pišejo.

Verjetno bomo do polovice septembra pod izrazitim zahodnim do jugozahodnim strženom, kar pomeni, da bodo padavine pogoste, zlasti v zahodni polovici države.

"Vremenske motnje si bodo sledile ena za drugo, prva nas bo prešla to noč, od severovzhoda se bo spustil hladnejši zrak, ki bo nad nami tudi še v petek. Zato bo v četrtek in petek vreme precej sveže," napovedujejo.

V petek in soboto zjutraj le okrog 10 stopinj Celzija

Jutra bodo hladna, po padavinah pa bo nastala megla. Najbolj hladna bosta po njihovih besedah petkovo in sobotno jutro, ko bo temperatura povsod, razen na Primorskem, le okrog 10 °C. V nedeljo pa, tako vremenoslovci, že sledi prehod nove motnje z glavnino padavin v južni Sloveniji.

Bodo torej padavine vztrajale? "Mini afriški greben nakazuje da bi lahko imeli dva stabilna dneva, zlasti v ponedeljek in torek 6.septembra. Tudi prijetno toplo bo, saj bodo temperature čez dan večinoma čez 25 °C, na Primorskem lahko tudi 30 °C," ocenjujejo. A nova višinska motnja bi lahko že v sredo, 7.septembra, prinesla novo pošiljko padavin, opozarjajo. "To bi bil lahko uvod v daljše obdobje nestabilnega vremena, ki bi lahko trajal slab teden dni."

A tudi to deževje naj ne bi trajalo dolgo. "Po 13. septembru bi lahko bili za nekaj dni v severozahodnem zračnem toku, kar pomeni da je možnost za padavine manjša, vendar bi se ob taki vremenski sliki postopno ohladilo in večinoma bi končali s temperaturami nad 25 °C," še pišejo na portalu Ciklon.si.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 3
  • marijan7 12:51 01.september 2022.

    Če hočete realen pogled na "napovedovanje" vremena , potem prisluhnite Branetu Gregorčiču iz arsa . Vse drugo je zavajanje ubogih na umu !

  • drecos123 18:31 31.avgust 2022.

    pa dejte nakladat se za en dan v naprej ne znate napovedat kaj sele za en mecec budale