Slovenija
29299 ogledov

Srednjeročna napoved. Zime in snega še ni konec!

Sneg Profimedia
Sredi tedna se bo sneženje spet okrepilo.

Na vremenskem portalu Ciklon.si/Srednjeročna napoved objavljajo novo srednjeročno napoved, v okviru katere najprej podajajo nekaj ugotovitev za letošnjo poslavljajočo se zimo. 

Ugotavljajo, da bo letošnja zima peta najtoplejša, v Ljubljani bo povprečna temperatura okoli 4 stopinje Celzija. "Toplejše so bile zime v letih 2006/07, 2000/01, 2013/14 in 2019/20. Po padavinski sliki se bo ponovil vzorec iz zime 2000/01, tudi takrat smo imeli razmeroma namočen december in januar, februar pa je bil zelo suh mesec, podobno kot je letošnji. 2000/01 je bila tako kot letošnja tretja la niña zima zapored, kar se zgodi precej redko. Vendar ko imamo samo + je la niña precej pogost pojav," objavljajo na omenjenem vremenskem portalu. 

Dodajajo še, da je zima 2000/01 je dober analog, tisto zimo smo imeli podobno temperaturo, padavinsko sliko, sončno aktivnost in tudi razcep polarnega vrtinca sredi februarja. Marec 2001 je bil precej namočen mesec. 

Podobno pričakujejo tudi letos. "Če pogledamo skupinski izračun evropskega modela, bo v začetku marca učinek najprej nad zahodnim delom ZDA in nad Severno Evropo, sprva tudi južneje, saj bomo videli arktični vdor iz Arktike proti vzhodnemu Sredozemlju. Proti sredini meseca pa bi moral preplaviti toplejši zrak z azorskim anticiklonom večji del Sredozemlja in verjetno tudi Slovenijo. 

Sredi tedna spet sneg

Za dneve, ki so pred nami, pri Ciklon.si/Srednjeročna napoved napovedujejo, da bi se v sredo ob približevanju sredozemskega ciklona sneženje lahko spet nekoliko okrepilo, ko bomo padli pod jugovzhodni vetrovni stržen. "Glavnina bo spet na jugu, vprašanje pa je, do kam bodo snežinke priplesale, verjetno bo na severu ostalo suho," napovedujejo in dodajajo podrobnejšo napoved za ves teden.

Jutri bo sicer v zahodni Sloveniji in na Primorskem deloma sončno, drugod bo pretežno oblačno, na jugovzhodu bo še naletaval sneg. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Najvišje temperature bodo od -2 in 3 stopinje, na Primorskem do 9.

V torek bo pretežno oblačno, največ sončnega vremena bo na Primorskem. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Najvišje temperature bodo od 2 in 7 stopinj, v alpskih dolinah severozahodne Slovenije okoli 0, na Primorskem do 10 stopinj.

V sredo bo oblačno, predvsem na jugovzhodu bo občasno rahlo snežilo. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem burja, najvišje temperature bodo od 2 in 7 stopinj Celzija, na Primorskem do 11.

V četrtek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, na jugovzhodu bo zlasti dopoldne še naletaval sneg. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje temperature bodo od 4 in 9 stopinj, na Primorskem do 12.

V petek bo deloma sončno z občasno spremenljivo oblačnostjo, na jugovzhodu bo zlasti dopoldne še naletaval sneg. Na Primorskem bo še pihala šibka burja. Najvišje temperature bodo od 4 in 9, na Primorskem do 13 stopinj Celzija.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 2
  • Avatar Anion6anion
    Anion6anion 19:40 26.februar 2023.

    Ja ha a no spet 20 cm snega v Ljubljani tako kot danes? Napovedovali so zapadlo pa za bzorec.Dajte nehat slogat! Se za en dan naprej ne zadanete.

  • Kmodri 16:57 26.februar 2023.

    To, da je topla, je obliž na visoke cene energentov!