Slovenija
140773 ogledov

Srednjeročna napoved: Znano, kdaj nas čaka "zlom poletja"

Močno deževje Profimedia
Prihaja hladna fronta, ki prinaša tudi dodatne težave ...

"V naslednjem tednu bo prišlo do zloma poletja, ob konca naslednjega tedna nas bo dosegla izrazita hladna fronta, ob kateri bo nastal sekundarni ciklon in prehod le-te," pišejo vremenoslovci portala Ciklon.si, ki dodajajo, da bodo predfrontalne padavine najverjetneje trajale več dni. "Zato obstaja velika nevarnost poplav, ki bi se lahko pojavljale na večjem območju," opozarjajo.

A kot pravijo, smo na srečo od dogodka oddaljeni še pet dni in se lahko v tem času napoved tudi izboljša, "predvsem zaradi dveh tropskih sistemov v Atlantiku".

Hkrati pa se lahko stanje tudi še poslabša, saj ti tropski sistemi običajno okrepijo greben nad severnim delom Atlantika in od severa se na njegovem vzhodnem robu spusti še hladnejši zrak.

A še pred tem nas čaka poletje v pravem pomenu besede. Med ponedeljkom in četrtkom bo namreč sončno in vroče, temperature bodo večinoma med 28 °C in 33 °C, na Primorskem celo do 37 °C.

Nato pa sledi prej napovedan "zlom". Ob koncu tedna se bo namreč vdrla višinska dolina s bistveno hladnejšim zrakom proti zahodnemu delu Sredozemlja, napovedujejo na portalu.

"Vetrovi bodo obrnili v jugozahodno smer. Verjetno bomo kar dolgo časa pod jugozahodnim vetrovnim strženom in to je recept za obilne padavine. Slovenija bo ravno na meji med subtropskim zrakom in hladnejšim atlantskim. Na meji je običajno dogajanje precej nevihtno in glavni izračuni imajo že predvideno to ostro mejo, padec temperature za 10 stopinj in več," še pravijo.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 6
  • Avatar Garancija
    Garancija 09:00 21.avgust 2023.

    Podnevi bo svetlo,zvečer se bo pa stemnilo,uf uf

  • franc64 06:42 21.avgust 2023.

    vam povem VREME BO

  • Aqua 06:26 21.avgust 2023.

    Kaj torej???? Bo al ne bo konec s, soncem?