Slovenija
11954 ogledov

Srednjeročna vremenska napoved: Ni razloga za veselje!

Majsko vreme Profimedia
Kakšno vreme nas čaka do konca maja?

"Še dobra dva tedna je ostalo do konca meterološke pomladi," pišejo pri Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Kot kaže, bo tudi maj hladnejši od dolgoletnega povprečja. Marsikje bodo verjetno vsi trije pomladni meseci hladnejši, kar pomeni, da bo to ena najhladnejših pomladi. Podobna letošnji je bila pomlad leta 2004."

Padavine bodo čez dan po napovedi portala od zahoda postopno ponehale. "Tudi v nadaljevanju tedna bo nad večjim delom Evrope še naprej vztrajal v višinah mrzel in vlažen zrak," pišejo pri Ciklon.si. "Nad večjim delom Evrope bodo negativne temperaturne anomalije, topleje bo le na severu Evrope in v zahodnem delu Rusije. V finskem mestu Kittilä, ki je bolj znan po smučišču Levi, bo sredi tedna blizu 20 stopinj Celzija, konec tedna pa jih bo že obiskal sneg."

Tudi v torek se bo nadaljevalo nestanovitno vreme s pogostimi padavinami, ki se bodo zvečer od severa okrepile in zajele vso Slovenijo. "Prešla nas bo nova vremenska fronta s sekundarnim ciklonom nad Jadranom," napovedujejo pri Ciklon.si. "Ta fronta bo nekoliko bolj izrazita kot današnja, snežilo bo lahko na okoli 1400 nadmorske višine. Nad Srednjo Evropo je precej mrzel zrak za drugo polovica maja. Padavine pa bodo že dopoldne večinoma ponehale."

V četrtek in petek bo deloma sončno s spremenljivo oblačnostjo, možnost za padavine bo nekoliko manjša, saj bo v višinah precej manj vlažnega zraka. "Temperature bodo tudi drugod dosegle dvajsetico, ne le na Primorskem, to velja zlasti za vzhod Slovenije," pišejo pri Ciklon.si. "Prav lahko se zgodi, da nas bo v soboto dosegla nova vremenska fronta, vendar je še predaleč za resno napoved."

Višinsko jedro hladnega zraka nad Srednjo Evropo bo po napovedih portala postopno oslabelo, po 25. ali po 26. maju si lahko obetamo nekaj dni bolj stabilnega vremena. "Vendar je ideja večine modelov ob začetku meterološkega poletja blokada v okolici Islandije oz. nad severnim delom Atlantika ter vdor hladnejše zračne mase proti Sredozemlju," še napovedujejo pri Ciklon.si.

Kaj pravi Arso?

Agencija za okolje sprva napoveduje oblačno in deževno vreme, možni so krajevni nalivi. "Zapihal bo veter severnih smeri, na Primorskem burja," pišejo pri Arsu. "Dopoldne bodo padavine od zahoda postopno ponehale. Popoldne se bo delno zjasnilo, nastale bodo še posamezne plohe ali nevihte. Najvišje dnevne temperature bodo od 13 do 18, na Primorskem do 21 stopinj Celzija."

Jutri bo sprva pretežno jasno in zjutraj ponekod po nižinah megleno. Popoldne se bo oblačnost povečala, nastajale bodo krajevne plohe in nevihte. Najnižje jutranje temperature bodo od 3 do 8, ob morju okoli 10, najvišje dnevne od 16 do 22 °C.

OPOZORILO

V jutranjem času so ob prehodu hladne fronte možni močnejši krajevni nalivi in sunki vetra.

V noči na sredo bodo padavine spet zajele vso Slovenijo in do srede zjutraj večinoma ponehale. Na Primorskem bo zapihala burja.

V sredo bo spremenljivo oblačno, popoldne bodo krajevne plohe in nevihte.

 | Avtor:

V četrtek bo dopoldne povečini sončno, popoldne pa bo še nastalo nekaj ploh ali neviht.

"Hladna fronta se pomika prek Slovenije," razlagajo pri Arsu. "Za njo bo v višinah k nam dotekal dokaj hladen, a prehodno nekoliko bolj suh zrak."

Od 20. do 25. maja

Ob zahodnih do južnih višinskih vetrovih se bo nad nami še zadrževal razmeroma hladen in vlažen zrak.

V četrtek in petek bo dokaj sončno, verjetnost za popoldanske plohe ali nevihte bo precej manjša. "Ob koncu tedna in v prvih dneh novega tedna se bo verjetnost za padavine znova povečala," še napovedujejo pri Arsu. "Najvišje dnevne temperature bodo v notranjosti Slovenije večinoma malo pod 20 stopinj Celzija."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 1
  • Yanez 09:28 17.maj 2021.

    To pa je globalno segrevanje, ko bomo še kurili še cel maj.