Slovenija
19257 ogledov

Srednjeročna vremenska napoved: Prihaja izrazita ohladitev!

Dež Profimedia
Vse kaže, da bo tudi količina padavin velika.

"Nad Slovenijo so razmere tropske, jutranja megla po nižinah nakazuje, da je pri tleh prisotno ogromno vlage," pišejo pri vremenskem portalu Ciklon.si, kjer objavljajo srednjeročno vremensko napoved. "Ko jo sonce prebije gre temperatura hitro navzgor, vlaga ostaja in občutek sopare je izrazit. A že čez nekaj dni bo vremenska slika popolnoma drugačna, na začetku meteorološke jeseni sledi izrazita ohladitev nad večjim delom Evrope."

Kaže na večje količine padavin

Razlagajo, da je september ponavadi pri nas najbolj moker mesec. "Zelo pomembno je, da dobimo čimveč padavin tudi v snežni obliki. Več kot pade padavin v jesensko-zimskem času, manjša je verjetnost za daljše vročinske valove v naslednjem poletju," razlagajo pri Ciklon.si. "Srednjeročni izračuni kažejo odcep atlantske ciklogeneze proti JAdranu okoli 2. septembra in nastanek jadranskega ciklona. Ta bi se lahko kar nekaj časa vrtel nad nami in prinašal padavine. Sploh jutranji srednjeročni izračun evropskega modela je precej moker in daje za osrednjo Slovenijo povprečno 23 milimetrov padavin v 24 urah, kar je za tako oddaljenost ogromna količina."

Glede na to, da različni izračuni kažejo vsaj nekaj padavin, je po napovedih vremenskega portala "zlom poletja" skorajda zagotovljen. "V nadaljevanju naj bi bil azorski anticiklon postavljen precej visoko, vse tja do Islandije," pišejo pri Ciklon.si. "Proti koncu naslednjega tedna bi se lahko proti Evropi spustil nov val hladnejšega zraka iznad severa, kar bi pomenilo spet več padavin in novo ohladitev. Vendar bo potrebno še nekoliko počakati - če gre preveč zahodno, lahko pademo v toplejši sektor."

Napoved popoldanskih neviht in napoved Agencije za okolje za naslednje dni preberite v prispevku: 

Strela Napoved Slovenija Vreme: V tem delu Slovenije popoldan pričakujte nevihte

Labodi | Avtor: Profimedia Profimedia

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 5
  • miho 07:34 29.avgust 2019.

    Ja, jesen prihaja. Nič novega. Čas za trgatev, obiranje jabolk, ... Užitek pri delu in dober tek tistim, ki jih imate!

  • f5b0a37161572a16434c3a9b735044179b6963f0 05:10 29.avgust 2019.

    Edino kar vem je da ne verjamem napovedim in nasploh novinarjem,ker so novice iz fotelja in z dneva v dan manj zanimive novice.V bistvu kar prebereš je vse skup le na splošno in zavajajoči naslovi itd

  • a04fcc1478065fdf1a95135fefb1e4e18500f9f6 16:38 28.avgust 2019.

    Bleh... nič novega... isto kot celo poletje že. 3 dni sonce, 4 dni dež, 2 dni nekaj vmes (torej nevihte).