Slovenija
59 ogledov

Sredstev za blejsko južno obvoznico ni

Blejska južna obvoznica bo stala 30 milijonov evrov, od tega mora občina zagotov Saša Despot
Samo Omerzel je sporočil, da trenutno ni sredstev za izgradnjo blejske južne obvoznice.

Minister za infrastrukturo in prostor Samo Omerzel se je v okviru vladnega obiska Gorenjske danes mudil tudi na Bledu, kjer si želijo predvsem čimprejšnjo izgradnjo južne razbremenilne ceste. Vendar kot je poudaril minister, trenutno ni na voljo dovolj denarja za gradnjo državnih cest in kaže, da tudi evropskih sredstev za ta namen ne bo. "Absolutno se strinjam, da je blejska obvoznica pomemben del infrastrukture in če si kdo zelo želi, da bi se zgradila, sem to jaz kot resorni minister. Dejstvo pa je, da smo, kar se tiče denarja, ki ga imam na razpolago za državne ceste, izredno omejeni," je povedal minister.

Del zemljišč že odkupili

Pojasnil je, da vodijo izključno tiste investicije, ki so sofinancirane iz evropskih skladov. Za blejsko južno obvoznico so del zemljišč že odkupili, v tem trenutku pa ni sredstev za nadaljevanje odkupov in za začetek gradnje. "V trenutku, ko sredstva bodo, bomo nadaljevali z odkupi," je poudaril.

Vendar zaenkrat slabo kaže, da bi v doglednem času lahko zagotovili sredstva za obvoznico. Tudi na evropska sredstva iz prihodnje finančne perspektive ne morejo računati. "Evropski komisar nam je namreč zelo jasno povedal, da ne namerava podpirati evropskega sofinanciranja gradnje državnih cest," je pojasnil Omerzel.

Poziv vladi

Blejska občina vseeno poziva vlado, naj vendarle najde sredstva za obvoznico, ki bo promet proti Bohinju odmaknila od Blejskega jezera. Župan Janez Fajfar je tako danes predstavnikom vlade predal pisni poziv, naj izgradnjo obeh blejskih obvoznic, tako tiste proti Bohinju, kot tiste proti Gorjam, nemudoma uvrsti v državne načrte razvojnih programov in zagotovi ustrezna sredstva za njihovo realizacijo oziroma naj zagotovi sofinanciranje s pomočjo evropskih virov.

Občina hkrati poziva vlado, naj izgradnjo obeh blejskih obvoznic opredeli kot projekta nacionalnega pomena, pomembna za krepitev konkurenčnosti turističnega in gozdno-lesno-predelovalnega gospodarstva v Blejskem in Bohinjskem kotu z zaledjem Jelovice, Mežakle in Pokljuke ter celotnega Triglavskega narodnega parka.

Od vlade pričakujejo bolj kakovostno gospodarjenje

Poleg tega na Bledu, kjer se je danes mudil še minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Metod Dragonja, od države pričakujejo, da bo poskrbela za bolj kakovostno in strateško naravnano gospodarjenje s svojim premoženjem na Bledu, ki kazi podobo kraja. Ob tem mislijo zlasti na Vilo Bled, Pristavo in Vilo Sončnico.

Na Bledu si želijo, da bi država tudi prenesla pristojnosti upravljanja z Blejskim jezerom na občino, ki sama skrbi za ustrezne namenske vire za izboljšanje stanja vode in propadajoče vodne infrastrukture. Hkrati na Bledu pozivajo vlado, naj omogoči občinam oblikovanje lastnih specifičnih dajatev, kot so turistična taksa in takse za druge nadstandardne komunalne storitve, in s tem omogoči neodvisno financiranje občin.

Komentarjev 2
  • KOJAK 20:07 28.marec 2014.

    Nisem Gorenc se pa s tabo strinjam 100%.

  • graff 18:38 28.marec 2014.

    Ni denarja za ,,nujno,, blejsko obvoznico, sanacijo državnih cest Hrušica - Planica, Bled - Bohinj, Preddvor - Jezersko, Črnivec - Naklo, prelaz Vršič, itn. NI DENRAJA ZA GORENJCE, KI PRIDNO POLNIJO DRŽAVNI MOŠNJIČEK, je pa denar za Prekmurske, Štajerske, Kraške, ...prikaži več Soške, ceste, predvsem pa za Štajerako-Prleško-Prekmurski lobi, ki požre več kot 70% državnega proračunskega cestnega denarja letno. Zbudite se Gorenjci, a sploh veste kdo vam vlada? Ste morda v DZ kdaj slišali poslanca iz Gorenjske ne glede na strankarske barve, ki bi povzdignil glas za Gorenjsko. Ste kadarkoli doslej slišali, da bi svoj glas za Gorenjsko zastavil GRIMS iz SDS???? Čas je za vstajo, kajti goljufija in kraja, ki se nam dogaja pred našimi očmi ne prenese več čakanja.