Slovenija
407 ogledov

Šrot in Kordež premeščena na odprti oddelek Doba

šrot kordež Žurnal24 main
Prejšnji teden sta bila Boško Šrot, nekdanji šef Pivovarne Laško in Bine Kordež, bivši prvi mož Merkurja, premeščena s polodprtega režima v odprti režim prestajanja zaporne kazni, so nam potrdili na Upravi za izvrševanje kazenskih sankcij.

"Osnovni kriterij za premestitev obsojenca v zavod ali njegov oddelek s svobodnejšim režimom je ocena, da takega režima ne bo zlorabil. Ocena temelji na vseh okoliščinah, ki bi lahko kakorkoli vplivale na vedenje in ravnanje posameznega obsojenca," so nam sporočili z Ursiksa.

Oba obsojenca sta prestala četrtino kazni, čeprav naj bi bilo menda običajno, da se obsojence premesti šele po prestani tretjini kazni. 

Delež prestane kazni po navedbah Ursiksa sicer ni pogoj za premestitev v svobodnejši režim, temveč pristojni ugotavljajo le, ali bi lahko obsojenec svobodnejši režim zlorabil. Do premestitve v svobodnejši režim lahko ob izpolnjevanju pogojev pride kadarkoli med prestajanjem kazni.

Boško Šrot | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Delež prestane kazni pa vpliva na podelitev zunajzavodskih ugodnosti. Skladno s Pravilnikom o izvrševanju kazni zapora se sme obsojencem, ki so kazen zapora nastopili sami in so osebnostno urejeni, podeliti zunajzavodske ugodnosti po prestani petini izrečene kazni zapora. Za druge obsojence so ti pogoji strožji.

Med te ugodnosti sodijo obisk brez nadzora (lahko tudi zunaj zavoda), prost izhod iz zavoda, do sedem dni neplačanega letnega dopusta …

V zavodih za prestajanje kazni zapora sicer obstajajo trije režimi oziroma oddelki prestajanja kazni: zaprti, polodprti in odprti.

Slovenija 21.05.2012 nekdanji predsednik uprave Merkurja Bine Kordez, zacetek so | Avtor: Saša Despot Saša Despot

"Med seboj se razlikujejo predvsem po stopnji omejevanja svobode, koriščenju prostih izhodov zunaj zavoda, možnosti dela zunaj zavoda, režimu obiskov, omejitvah pri sprejemanju paketov ter pri komuniciranju z zunanjim svetom," še pojasnjujejo na Ursiksu.

Na dislociranih odprtih oddelkih je za razliko od zaprtih in polodprtih režimov dovoljena uporaba mobilnega telefona in interneta. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 21
  • privat 08:17 17.februar 2017.

    moje mnenje je da je to vse zmenjeno!! pokradite in unicite katolisko dezelo in naredili bomo veliko srbijo...res pa je da se vladi niti ne sanja. To nemore biti samo neki mali kriminal...to je organizirani kriminal!! krade se pa se ...prikaži več vedno enako in organizirano! poglejmo transport,zdravstvo,novinarstvo...KAJ JE TO VSE SLUCAJNO TAKO??? nemore biti.

  • Avatar Leon
    Leon 19:44 16.februar 2017.

    Nekoč je Franc Kangler omenil ,da Slovenijo vodijo neformalne mreže .............seveda so mu vrnili milo za drago ! Najprej kocke ,potem pa obsodbe .

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 14:32 15.februar 2017.

    Vsi kradljivci Slovenije...krivi ste za smrti mnogih ljudi..mnogih Slovencev. zaradi vas namreč ni bilo denarja za varnostne ograje, ustreznega zdravljenja in tako naprej. Niste neposredni morilci ste pa posredni. In niste nič boljši od ostalih morilcev. Psihopati.... Da se ...prikaži večse vam popušča je izdaja slovenskega naroda.