Slovenija
20 ogledov

Šrot prosi za še nekaj časa

Slovenija 22.01.2014 Bosko Srot, na ljubljanskem okroznem sodiscu predobravnavni Saša Despot
Boško Šrot poskuša preložiti selitev v zapor na Dob, kamor bi moral v začetku oktobra. Sodišče je zaslišalo bivšega šefa NLB.

Nekdanji šef Pivovarne Laško Boško Šrot je sodišče zaprosil, naj mu za nekaj časa preloži začetek prestajanja zaporne kazni. Šrot bi se namreč moral v začetku oktobra zglasiti v zaporu na Dobu, kjer bo moral odslužiti pet let in deset mesecev zaporne kazni, ki so mu jo dosodili zaradi nezakonite preprodaje delnic Istrabenza.

Šrot bo pravnomočno obsodbo zdaj poskuša izpodbiti še pred vrhovnim sodiščem, kamor je že posredoval svojo zahtevo za varstvo zakonitosti. Poskušal bo dokazati, da mu je sodišče v tem postopku kršilo pravice.

Proti Šrotu sicer trenutno poteka še en sodni proces na ljubljanskem okrožnem sodišču. Skupaj z nekdaj tesnima sodelavcema, svetovalcema mu sodijo zaradi domnevno spornega prevzemanja Pivovarne Laško. Tožilstvo je namreč prepričano, da naj bi hčerinske družbe Pivovarne Laško zlorabljali za sklepanje posojilnih pogodb s Šrotovimi podjetji Infond Holding in Center Naložbe.

Kredit je bil zavarovan!

Sodišče je zaslišalo nekdanjega šefa Nove ljubljanske banke (NLB) Draška Veselinoviča,saj je banko vodil v času, ko so leta 2009 za nekaj mesecev podaljšali kratkoročno posojilo Infond Holdingu. Banka se pri tem, tako Veselinovič, ni opredeljevala ali so posli, ki se s posojilom financirajo zakoniti ali ne. Posojilo je bilo ustrezno zavarovano, zato podaljšanje nikakor ni bilo vprašljivo ali celo sporno, še zagotavlja Veselinovič.

"Posojilo je bilo sicer zavarovano z 12,5 odstotka delnic Mercatorja in 20-odstotnim deležem Pivovarne Laško. V banko sem prišel v podedovano stanje in kredit se je že prej podaljševal, na leto pa se je tudi neto nekoliko poplačeval." 

V tistem času NLB podjetjem ni odobrila novih posojil, temveč je šlo večinoma le za njihovo reprogramiranje.

Politika je celo spodbujala

Veselinovič izpostavlja, da je bilo pred leti ogromno menedžerskih prevzemov podjetij.

 

"Zdi se mi, da je politika nekaj časa spodbujala take prevzeme. Če država ni želela takšnih prevzemov, bi jih morala prepovedati," poudarja Veselinovič. Posojilo Infond Holdingu po Veselinovičevem odhodu iz NLB ni bilo več podaljšano, Infond Holding pa je šel v stečaj.

 

Komentarjev 4
  • tralala 14:19 09.september 2014.

    "Zdi se mi, da je politika nekaj časa spodbujala take prevzeme." Davkoplačevalce NE ZANIMA, kaj se je tebi zdelo.....

  • bfilipe 13:30 09.september 2014.

    Draško, Draško..a si reprogramiral tudi pasjejebčeve delnice, ki jih nobeden ni želel..daj zakokodakaj malo o Senici&Co. ..sodiš na Dob kot ostali..če so vsi drugi prej ga srali, ga moraš pa še ti naprej, a ne..jebote

  • tralala 11:12 09.september 2014.

    A bodo enoceličarji tudi zanj prižigali sveče?