Slovenija
24 ogledov

Šrot trdi, da je posel zakonit

boÅ¡ko Å¡rot žurnal Žurnal24 main
Predsednik uprave Pivovarne Laško in solastnik podjetja Atka-Prima Boško Šrot meni, da je bil nakup Kolonela zakonit in pošten.
 
 

Nakup družbe Kolonel sem zaupal vrhunskim pravnim, finančnim in davčnim strokovnjakom, zato sem prepričan, da je bil izveden povsem zakonito in s povsem poštenimi nameni.

Boško Šrot

 
Prvima možema Pivovarne Laško in DZS, Bošku Šrotu in Bojanu Petanu, zaradi nepriglasitve koncentracije v Pivovarni Laško oziroma Termah Čatež grozi odvzem glasovalnih pravic.

Družba Atka-Prima, ki je lastnica skrivnostnega podjetja Kolonel, po pisanju Financ do minulega petka ni priglasila koncentracije v lastniški verigi do Pivovarne Laško; ta poteka od družbe Atka-Prima prek Kolonela, Centra Naložb in Infond Holdinga do Laškega. Varuh konkurence lahko zaradi tega vsem družbam odvzame glasovalne pravice. Uradno je v rokah omenjenih družb, skupaj s člani konzorcija, ki je prevzemal Laško, 56,97 odstotka Pivovarne Laško.

 
 

Ne želim, da se prek mojega hrbta dela cenena protitajkunska politična kampanja za letošnje volitve.

Šrot po objavi informacije, da je lastnik verige družb, ki lastniško obvladujejo pivovarno

 
Šrot trdi, da je nakup družbe Kolonel zaupal vrhunskim pravnim, finančnim in davčnim strokovnjakom in da je zato prepričan, da je posel izpeljan zakonito. Za tako obliko pa se je odločil zaradi vladne "sovražne klime do domačih koncetracij lastništva", kritike predsednika vlade in njegove ostre kampanje proti Šrotu osebno. "Tudi kritika predsednika vlade Janeza Janše in njegova ostra kampanja proti meni osebno in celotnemu sistemu Pivovarne Laško je za naš poslovni sistem pomenila preveliko tveganje," je ocenil Šrot. Za nakup Kolonela in deležev, ki jih ta prek svojih družb obvladuje, se je Šrot odločil tudi, ker ne želi, da se prek njegovega hrbta in prek tako pomembnega poslovnega sistema, kot je Pivovarna Laško, dela cenena protitajkunska politična kampanja za letošnje volitve.

Šrot kot Zidar?
Šrotu grozi kazenska ovadba. Po naših informacijah policija preiskuje sume poslovne goljufije, neupravičene pridobitve premoženja in celo podkupovanja odgovornih ljudi v nadzornih ustanovah. Kot je znano, sta bila v času, ko so potekale lastniške spremembe v pivovarni, na čelu urada za varstvo konkurence (UVK) in Agencije za trg vrednostnih papirjev (ATVP) Andrej Plahutnik in Neven Borak. Po neuradnih informacijah naj bi v. d. direktorja ATVP Jani Soršak tožilstvu predal dokumentacijo, ki naj bi med drugim dokazovala, da je šlo v tem primeru za nepriglasitev koncentracije. Informacije, da naj bi tožilstvo že vložilo ovadbo, smo preverili. Iz urada generalne državne tožilke so nam povedali, da državna tožilstva o morebitnih predkazenskih postopkih ne dajejo pojasnil, kar je drugačen odgovor kot decembra lani, ko je Brezigarjeva na vprašanje, ali tožilstvo preiskuje Pivovarno Laško in Boška Šrota, odgovorila: "Vrhovno državno tožilstvo tega primera nima, če slučajno obstaja, pa teh podatkov nimam."

Policija: "Preverjamo!"
Poleg UVK in ATVP se s primerom ukvarja tudi policija. Z generalne policijske uprave so potrdili, da bo policija zadnje medijske navedbe o sumih kaznivih dejanj, ki se nanašajo na lastništva Pivovarne Laško, preučila in izvedla potrebne ukrepe v skladu z zakonskimi pooblastili. Policija še dodaja, da je zaradi interesa nadaljnjih postopkov v tem trenutku preuranjeno govoriti o konkretnih sumih posameznih kaznivih dejanj in tem, v kateri fazi so postopki.

Šrot in soproga dve leti lastnika Kolonela
Zoper lastnika družbe Atka-Prima Šrota in njegovo soprogo Anico Šrot bosta uvedena tudi postopek zaradi zlorabe notranjih informacij ob prevzemih družb iz laške verige in postopek zaradi poslovne goljufije. V prevzemnih prospektih namreč nista razkrila, da sta lastnika Kolonela. Grozile naj bi jima tudi kazenske ovadbe, v najslabšem primeru pa celo razlastitev. Lastniška veriga poteka od Atke-Prime, Kolonela, Centra Naložb, Infond Holdinga do Pivovarne Laško. Ker Šrot ni priglasil koncentracije, lahko varuh konkurence vsem družbam odvzame glasovalne pravice.

Brez glasovalnih pravic tudi Petan?
Po informacijah Financ naj bi enaki ukrepi grozili tudi prvemu možu DZS Petanu (od prejšnjega tedna tudi generalnemu direktorju Term Čatež), ker ni priglasil koncentracije v Termah. DZS ima po umiku lastnih delnic term uradno v lasti 24 odstotkov Term Čatež, skupaj z družbami, ki spadajo v njegov krog, pa več kot polovico kapitala. To naj bi varuha dokazovala na zadnji skupščini Term, kjer je Petan dosegel umik lastnih delnic Term Čatež.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.