Slovenija
1386 ogledov

"Stanje ni naelektreno le na ulici, ampak tudi v parlamentu"

slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni
1/4
Anže Petkovšek
Vodje poslanskih skupin in predsednik DZ Igor Zorčič so na internem posvetu razpravljali tudi o vodenju sej DZ oz. uporabi poslovnika v delu, ki govori o postopkovnem vprašanju.

O tem se bodo poskušali še poenotiti, je povedal Zorčič. Vodje koalicijskih poslanskih skupin izjav niso dali, LMŠ, SD in Levica pa nizajo očitke do koalicije.

Na današnjem posvetu so razpravljali o več temah, med drugim o nošenju mask zaradi koronavirusa in volilnem sistemu, dotaknili pa so se tudi uporabe 69. člena poslovnika DZ, ki govori o postopkovnem vprašanju oz. predlogu. A pri tem se bodo morali še poenotiti, saj imajo poslanske skupine različne poglede.

Dogajanje na sejah DZ, številni postopkovni predlogi opozicije in na drugi strani njeni očitki koaliciji glede načina vodenja sej vse bolj odmevajo, pozornost pa je nazadnje vzbudil ponedeljkov konflikt med podpredsednikom DZ Jožetom Tankom (SDS), ki je vodil sejo DZ, in poslancem SD Matjažem Nemcem.

Vroče v državnem zboru Slovenija Nemec Tanku: "Logarju nisi nič težil, meni pa jemlješ besedo"

poslanci, državni zbor, Tanko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vodja poslancev SD Matjaž Han je danes dejal, da ima argumente, da je Tanko kršil poslovnik. Sicer pa je Han priznal, da z današnjim posvetom pri nekaterih točkah ni povsem zadovoljen, saj so se poslušali, a govorili drug mimo drugega. "Jasno je, da opozicija vladi nastavlja ogledalo in skrbi za nadzor dejanj te vlade," je dejal Han in dodal, da imajo zato poslovnik. "Ko se v DZ poslancu vzame besedo, ki je v bistvu njegova edina moč, za to pa niso izrabljena vsa poslovniška določila, je lahko nevarno," je opozoril. To se je po njegovih besedah v nekaterih primerih v zadnjih dneh tudi zgodilo.

Ocenil je še, da predsednik in podpredsedniki DZ na sejah niso zato, da komentirajo, ampak vzdržujejo red in omogočajo tudi opoziciji, da govori. "Dejstvo je, da stanje ni naelektreno le na ulici, ampak tudi v DZ. Da se umirimo, pa bosta potrebni tako koalicija kot opozicija," je prepričan. Han se je sicer strinjal, da se kdaj zgodi tudi zloraba postopkovnih predlogov, a ne smejo vseh, ki so utemeljeni, vreči v en koš.

Vodja poslancev LMŠ Brane Golubovič pa ocenjuje, da država potrebuje predvsem umirjeno politiko, ki bo znala živeti sedanjost in gledati v prihodnost. "Enkrat za vselej si bo treba priznati, da kadar koli je SDS na oblasti, se v družbi dogajajo napetosti in razdvajanja. Želijo si podrediti institucije, ponižujejo ljudi, ki niso na njihovi strani, in ne spoštujejo osnovnih pravil parlamentarne demokracije," meni Golubovič.

Glede dogajanja v DZ pa je poudaril, da je v parlamentarizmu glavno orodje opozicije razprava in vlaganje dopolnil, tako tudi postopkovni predlogi. "Ni nobene vojne, kljub temu, da jo nekdo želi mogoče ustvariti. Ker njegov cilj je razdvajanje," je pojasnil. Na vprašanje, ali je Zorčič še pravi človek za vodenje DZ, pa je Golubovič ocenil, da se je Zorčič izgubil.

Današnji posvet pa je Golubovič pospremil z besedami, da je vsak pogovor, pri katerem vsi sodelujejo, pomemben zato, da se napetosti umirijo. Cilj LMŠ je, da se čim prej poskuša umiriti napetosti, ne le v DZ, ampak tudi v družbi, je dejal. Kot je poudaril, je največja odgovornost pri SDS.

Državni zbor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Vodja poslancev Levice Matej T. Vatovec je dejal, da danes ni dogovora, ker koalicija očitno ostaja pri tem, da so zadeve take, kot so, legitimne in legalne ter da je prav, da se "na tak način tepta demokracijo". Dogajanje od nastopa sedanje vlade je po njegovih navedbah izključevanje vsakršnega nestrinjanja. "Da se poslancem ne dovoli postopkovnih predlogov, skače v besedo, jemlje besedo, je po novem način vzpostavljanja reda na sejah. S tem se v Levici ne strinjamo," je poudaril in dodal, da koalicija poskuša zelo pomembne zakone spraviti pod streho na hitro.

"Koalicija deluje kot valjar, bager, ki ruši pred sabo vse prepreke," je ocenil Vatovec. Napovedal je, da bodo v Levici poskušali parlamentarne postopke tudi v prihodnje "peljati čim bolj transparentno in kakovostno". Tako je tudi zavrnil očitke koalicije, da opozicija blokira delo v DZ in nagaja. Postopkovni predlogi so kot zadnji poskusi opozicije, da opozorimo na nepravilnosti, je dodal.

Komentarjev 13
 • izRODEk 21:49 27.maj 2020.

  Tanko je prekoračil svoja pooblastila, Nemec pa ne dojame, da je Tanko avtoriteta, katere odločitev je potrebno sprejeti. Tisti, ki ste že kdaj bili na sodišču in so vas prinesli naokoli lahko razumete, kako frustrirajoče je, ko te pokvarjeni sodnik ...prikaži večk nonšalantno zavrne vedoč, da krši pravila, a mu nič ne moreš, ker je avtoriteta. Krivica rojeva sovraštvo. Avtorji te igre v SLO so SDS in SD. Ostali smo zgolj statisti te pokvarjene igre. Ko bo počilo, se bodo SD(S)ovci poskrili, mi bomo nasrkali.

 • 03a22797237ce84cc413aa3240ab4331bd637aab 19:37 27.maj 2020.

  Tanko ,ki serje na debelo!

 • Avatar Pinkopalinko
  Pinkopalinko 18:49 27.maj 2020.

  Ma,pobijte se že enkrat.To bi bil vic,da Baković napade s sekiro Počivalška.Kero kričanje bi to bilo v DZ.Imeli bi kaj videti.Vsaj toliko,da imamo tudi državljani kaj od tega,če jih že plačujemo.