Slovenija
8508 ogledov

Stanje po regijah: Takšni so zadnji epidemiološki podatki!

upokojenci Saša Despot
Preverite, kje imajo največ in kje najmanj okužb.

Včeraj je bilo ob 5180 opravljenih testih potrjenih 831 primerov okužb z virusom sars-cov-2. To pomeni, da je bil delež okuženih 16 odstoten. 

V primerjavi s preteklim tednom je bilo potrjenih za 7,6 več pozitivnih primerov, a je bilo tudi za skoraj 35 odstotka več opravljenih PCR testov. Tudi v četrtek so ob prav tako večjem številu testov potrdili več primerov novih okužb kot pretekli teden. 

14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša 499,9. Najvišja je v primorsko-notranjski (674,3) regiji, a tesno za njo je zasavska regija, ki ima 7-dnevno incidenco celo višjo or primorsko-notranjske. Na dnu lestvice z 14-dnevno incidenco ostaja obalno-kraška regija, ki ji sledita goriška in pomurska. Osrednjeslovenska regija z incdenco 483,6 ostja pod državnim povprečjem. 

 | Avtor:

7-dnevno povprečje dnevnih okužb znaša 687, ob 618 hospitaliziranih bolnikih. Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov podatki tako še naprej ustrezajo oranžni fazi, saj je tako sedemdnevno povprečje okužb kot število hospitaliziranih covidnih bolnikov nižje od 1000. 

Spodnji podatki Sledilnika, ki prikazujejo gibanje epidemije po regijah glede na 7-dnevno povprečje okužb na sto tisoč prebivalcev, kažejo, da so razmere trenutno najslabše v zasavski, najboljše pa v obalno-kraški regiji.

Glede na nove okužbe po krajih izstopajo naslednje občine: Ljubljana (93), Maribor (42), Kranj (24), Kamnik (24), Zagorje ob Savi (24), Celje (23), Brežice (17), Koper (17), Grosuplje (17), Novo mesto (12), Domžale (12), Nova Gorica (12), Ivančna Gorica (12), Trebnje (12), Slovenska Bistrica (12), Jesenice (11), Krško (11), Ribnica (11), Ilirska Bistrica (11), Žalec (10), Radovljica (10) in Laško (10). Preostale občine imajo novih okužb manj kot 10.

Reprodukcijsko število se je zvišalo

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognonzo širjenja covid-19 v Sloveniji, v zadnji napovedi ugotavlja, da epidemija še naprej pada, a počasneje kot je v preteklem tednu. Reprodukcijsko število se je z 0,83, ko je bilo najnižje, zvišalo na 0,93. 

V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je delež kužnih približno en odstotek prebivalstva oz. približno vsak 100. prebivalec.

IJS ocenjuje, da smo z zaprtjem države in izvajanjem ukrepov reprodukcijsko število uspeli spustiti na R=0,93, pri čemer so upoštevili tudi vpliv prekuževanja in cepljenja ter bolj kužno britansko različico virusa.

 | Avtor:
 | Avtor:


Glede na vladni semafor sproščanja ukrepov smo trenutno v oranžni fazi. Za prehode v slabše faze mora biti izpolnjen vsaj en pogoj: tedensko povprečje potrjenih primerov ali število hospitaliziranih, za prehode v boljše faze pa morata biti izpolnjena oba pogoja. 

"Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prešli v začetku maja," napovedujejo pri IJS. "Uporabili smo enake predpostavke kot v prognozi razvoja epidemije. Vpliva sproščanja ukrepov v oranžni fazi na nadaljnji potek epidemije nismo upoštevali."

 | Avtor:
vladni semafor sproščanja ukrepov | Avtor: Vlada RS Vlada RS

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.