Slovenija
47 ogledov

Stanovanja na odpadu

Razprava seje sveta Četrtne skupnosti Moste, ki jo je vodila predsednica Ferenča Žurnal24 main
Z veliko sreče se bo leta 2010 poslovil odpad v središču mesta.

Celodnevni hrup in smrad, prometni zastoji, tresljaji ob razrezu papirja, neodpravljene posledice požara izpred petih let, vse to moti prebivalce Most, ki živijo v neposredni bližini zbirnega centra odpadkov Papir Servis.

 

Nemočne službe in turbokapitalizem

Prebivalci. Počutijo se nemočne, ker so prepričani, da proti njim deluje nepremagljiv turbokapitalistični lobi.

Civilna iniciativa. V pismih in pogovorih se je obrnila na vse stopnje: inšpekcijske službe Mestne občine Ljubljana, župana Zorana Jankovića in njegove predhodnike, republiške inšpekcije ter ministra za okolje in prostor Janeza Podobnika.

Podjetje. Direktorja podjetja Papir Servis smo želeli povprašati o možni lokaciji selitve, a je bil včeraj službeno odsoten.

Stran s Papirjem Servisom
Prebivalci, združeni v civilno iniciativo, po besedah predstavnice Marinke Pogačnik nasprotujejo dejavnosti tovarne že 18 let. "Papir Servis je koncesionar za sortiranje odpadnih surovin z ljubljanskih ekoloških otokov. Ocenjujemo, da se mimo naših oken na leto prepelje 52 tisoč ton materiala," pravi Pogačnikova. Glavna zahteva članov iniciative je preselitev Papirja Servisa na drugo lokacijo. "Župan nam je nekaj obljubil za torek, spet drugo stvar za sredo ... toda ta torek in sreda sta bila že lani," je bila kritična predsednica Četrtne skupnosti Moste Stanislava Marija Ferenčak Marin.

Zamenjava za stanovanja
Selitev servisa je sicer že predvidena, vendar še ni določen rok. Tu naj bi zgradili mestna neprofitna stanovanja. "Po zelo optimistični varianti bi se gradnja stanovanj na tem mestu lahko začela leta 2010," je povedala direktorica Javnega stanovanjskega sklada Mestne občine Ljubljana Jožka Hegler. Dodala je, da bodo morali biti za gradnjo stanovanj Pod ježami najprej izpolnjeni trije pogoji: "Sprememba namenske rabe, konkretizacija urbanističnih pogojev in preselitev dejavnosti na novo lokacijo."

Ima vsa dovoljenja
"Inšpektorat za okolje na podlagi monitoringa ugotavlja, da vrednosti emisij niso bile presežene," je v odgovoru na poslansko pobudo izpred desetih mesecev odgovoril minister za okolje in prostor Janez Podobnik. Jure Podobnik, sosed predelovalnice, pa je na včerajšnjem sestanku četrtne skupnosti trdil drugače. "Pooblaščeni merilec mi je zagotovil, da so vrednosti previsoke. Kaj se je zgodilo po tem, ne vem," je dejal Podobnik.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.