Slovenija
17 ogledov

"Stanovanjsko vprašanje ni pereč problem"

Slovenija 19.12.2012 Ziga Andoljsek, novinarska konferenca Stanovanjskega sklada Saša Despot
Da bo stanovanjski sklad oddal več stanovanj, bo znižal garancijo, jih ponudil za nedoločen čas, tudi kuhinje bo morda opremil.

Direktor Stanovanjskega sklada RS (SSRS) Žiga Andoljšek meni, da je njihov model oddajanja stanovanj s stroškovno najemnino (ta je podobna tržni) pokazal, da stanovanjsko vprašanje v Sloveniji ni pereč problem. "Če bi sklepal po Borovnici, kjer so naša stanovanja visokokakovostna, primerno velika, najemnina ni previsoka (od 230 evrov za enosobno in do 520 evrov za štirisobno stanovanje s kabinetom; op. a.), bi rekel, da stanovanjsko vprašanje ni pereč problem. Je pa stvar preferenc, ali se kdo želi preseliti 20 kilometrov ven iz Ljubljane, da bi rešil ta problem." Sklad je sicer v Borovnici ponudil 186 stanovanj v najem, oddal pa jih ni niti četrtino.

Problema s stanovanji ni

SSRS je v sedmih krogih oddal dve tretjini stanovanj, ki jih je lani in letos kupil na podlagi javnega razpisa, in tretjino stanovanj, ki jih je imel v lasti že od prej, se je pohvalil direktor sklada: "Ker se gospodarske razmere v Sloveniji ne izboljšujejo, smo naredili nekaj korakov proti našim državljanom in spremenili nekatere razpisne pogoje." V naslednjem krogu razpisa, ki bo predvidoma sredi avgusta, bodo znižali garancijo za resnost oddane ponudbe za najem s tisoč na 500 evrov. "Ker je zelo malo odstopov od vlog, smo ocenili, da tveganja niso tako velika, da bi upravičevala tako velik znesek za resnost ponudbe," je pojasnil Andoljšek. Prav tako bodo stanovanja oddali v najem za nedoločen čas (do zdaj so jih za pet let), s čimer bodo najemnikom zagotovili stalnost in stabilnost. Prav tako pa bodo razpis za oddajo stanovanj odprli za vse državljane Evropske unije in zunaj, s prvim septembrom pa se bodo lahko nanj prijavile tudi pravne osebe. "Če bi kako podjetje želelo zagotavljati kadrovska stanovanja," je dejal direktor.

Po kritikah morda stanovanje s kuhinjo

Spomnimo, da sklad na razpisu ponuja neopremljena stanovanja, zato je veliko kritik letelo na to, da najemniki nimajo več tisoč evrov, da bi ga opremili, predvsem kuhinjo, ki je največji strošek. "Zaradi apelov in pobud, da najem za pet let ne opravičuje investicije v kuhinje, razmišljamo, da bi najemnikom poskušali zagotoviti ugoden nakup kuhinje pri slovenskih proizvajalcih. Tistim, ki ne bi imeli od 2.500 do 3.500 evrov za kuhinjski blok, pa bi lahko tega kupil sklad, ki bi nato kuhinjo oddajal kot opremo," je možnosti razkril Andoljšek. Ker je pri tem še veliko nedorečenih stvari, te možnosti avgusta še ne bodo ponudili, si pa želijo, da bi novost uvedli jeseni. Razrešiti morajo predvsem tveganja, če bo najemnik po dveh letih odšel in podobno, prav tako pa morajo določiti še cenovno politiko, ki bo odražala starost, obrabljenost opreme v kuhinji, pravi direktor.  

Oddajali bi stanovanja slabe banke

Sklad bi sodeloval tudi pri aktivaciji stanovanj, ki bodo prenešena na slabo banko, je napovedal Andoljšek: "Slaba banka bo lahko ta stanovanja dala v odkup državljanom ali jih oddala v najem; zakaj jim ne bi pomagali in polnili stanovanja z najemniki?"

SSRS ima tudi sredstva za morebiten odkup teh ali drugih stanovanj. Nazadnje so od zasebnih investitorjev dobili deset ponudb za odkup stanovanj, a sta le dve lokaciji prišli v ožji izbor; ena od teh je v Posavju, druge pa ni razkril. Dejal je le, da ta ni v Ljubljani, kjer je bilo zanimanja največ. "Ni pa rečeno, da ne bomo dokupili stanovanj na kaki lokaciji, kjer smo jih že kupili, če bo povpraševanje veliko," je dejal Andoljšek. Spomnimo, da jih je sklad v Ljubljani nazadnje kupil le 19, za katere je dobil 82 ponudb za najem.

Komentarjev 3
  • dragec 17:49 29.julij 2013.

    Stanovanjski sklad je vedno opeharil ljudi. Ne verjemi te jim. LOPOFI

  • Lavdan 16:57 29.julij 2013.

    Ni problem stanovanje, problem je služba. Drugače je tale stanovanjski sklad samo zapravljanje družbenega denarja.

  • KOJAK 15:35 29.julij 2013.

    A LOPOV in bivši šef stanovanjskega sklada Oven je že v ZAPORU?