Slovenija
33 ogledov

Stanovnik: Zlato pravilo v ustavi leta 1989

Janez Stanovnik
1/32
Dejan Mijović
Zoran Janković je na proslavi ob dnevu upora proti okupatorju, ki je potekala pod organizacijo Mestne občine Ljubljana, dejal, da nasprotuje varčevalnim ukrepom vlade, saj ti uničujejo socialno državo, solidarnost, šolstvo, zdravstvo in kulturo.

Poleg tega pa po njegovem mnenju uničujejo tudi vrednote svetle zgodovine naroda. V začetku nagovora več tisoč zbrani množici je dejal tudi, da bi pozdravil predstavnike vlade, "pa jih ne vidim". Na to se je množica odzvala z glasnimi žvižgi.

Zbrane je nagovoril tudi predsednik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Slovenije Janez Stanovnik, ki je prav tako kritiziral varčevalne ukrepe vlade.

"Za vsako ceno moramo priti iz pasti dolga, vprašanje pa je, kako," je povedal Stanovnik. Kot je dejal, je ena pot v zmanjševanju izdatkov, druga v povečevanju prihodkov, tretja pa v povečevanju produktivnosti ter razvoju gospodarstva in kulture.

A po njegovem mnenju se varčevalni sveženj, ki ga je pripravila vlada, omejuje le na pot zmanjševanja izdatkov.

Kot je dejal Stanovnik, ne bi smeli zmanjševati dajatev premožnih, jemati pa siromašnim. Tisti, ki imajo več, bi morali tudi prispevati več, tisti, ki imajo manj, pa to tudi obdržati. "Varčevanje mora biti prostovoljno," je dodal. Po njegovem prepričanju "sila, grožnja in prevlada" naroda ne bodo pripeljale iz zagate dolga, pač pa rešitev vidi v dialogu.

Med drugim se je zahvalil tudi veteranom in spomnil na 27. september 1989, ko smo po njegovih besedah v ustavo zapisali zlato pravilo: do slovenske suverenosti, do slovenske samoodločbe, "ki so jo naši bratje, veterani vojne za Slovenijo, tudi uresničili."

Organizator dogodka nam je ob tem dejal, da bodo morali zaradi predolgega Stanovnikovega govora iz programa umakniti pesem Domovina naša je svobodna. Ne bodo pa se odpovedali pesmi Hej, brigade!, ker mora ta "na programu ostati zaradi Jankovića".

Spominjamo se ustanovitve OF

Osvobodilna fronta, s prvotnim imenom Protiimperialistična fronta, je bila ustanovljena leta 1941 v Rožni Dolini v Ljubljani, a ne na današnji dan, temveč na dan prej. Po nemškem napadu na Sovjetsko zvezo junija istega leta je organizacija tudi pozvala k oboroženemu uporu.

V preteklih letih smo praznik obeležili tudi z državno proslavo, marca pa je vlada odločila, da bo letos proslav manj in da tako ne bo proslave ob dnevu upora proti okupatorju, kar je razburilo del javnosti.

Stanovnik je to vladno odločitev ocenil kot ideološko. Da naj o svoji odločitvi vnovič razmisli, je vlado pozval tudi poslanec SD Samo Bevk.

Vlada mu je dan pred praznikom odgovorila, da je odločitev sprejela v luči varčevalnih ukrepov in da je bila odločitev zaradi časovne stiske sprejeta brez sodelovanja zainteresirane javnosti. Kot tudi pojasnjujejo na vladi, njihova odločitev ni ovira, da se izven okvira državnega proračuna organizirajo proslave ob praznikih.

Komentarjev 46
  • vidralas 08:58 04.maj 2012.

    Če je kdo odgovoren za stalno pojavljanje ,Stanovnika,Kučana,Jankovića ter ostalih uničevalcev Slovencev in Slovenstva,ste to vi novinarji.Ne razumem,kako si lahko takšni razdiralci Slovencev zaslužijo toliko vaše pozornosti.Ti postkomunisti ne morejo preživeti brez notranjega sovražnika,kar je verna kopija stalinizma.Toliko sovraštva,kot so ...prikaži več ga vnesli med Slovence ,zaradi svojih egoističnih nagnjen,je neverjetno.

  • Žurnalček 10:58 02.maj 2012.

    Čas bi bil , da te postane sram, moj veteranček Franček domobranček. A zakaj? Ja ker je MB Škofija zavila v črno več ljudi kot pa Država Slovenija , sam to tebi klerikalnem zarukancu ne potegne, niti ni v bližnji ...prikaži več , kakor tudi daljni bodočnosti trohlice upanja , da se ti to zgodi!

  • Žurnalček 10:53 02.maj 2012.

    Franček domobranček , v dolinah je odmevalo samo fašisti in bog , v hribih pa socializem, ki se ne konča na ISTI in pa svoboda. Samo podrepniki Vatikana sploh ne vedo kaj je to !Kakšni kreteni se izrodjo kretenom ...prikaži večom , pa to ne moreš verjeti! Ja pa na Kitajskem, to je tam kjer imajo gospodarsko rast 11 % vlada ultradesničarsko klerikalna stranka , z skrajšavo KPK. Pubec , zaradi tvojga župenka , ne vidiš niti čez plot svoje bajte, kam šele v sosednjo vas.