Slovenija
0 ogledov

Stara pošta, nov začetek

Odprtje prostorov v stari pošti, kjer deluje program PUM, bo v petek ob 11. uri. Žurnal24 main
Mladi. Če prekinejo šolanje, se lahko vključijo v program produkcijskega učenja.
Za program se mladi odločijo sami

Starost. V program PUM se lahko vključijo mladi od 15. do 25. leta, ki niso vključeni v redni šolski sistem, nimajo temeljne osnovne ali poklicne izobrazbe ter niso v delovnem razmerju oziroma nimajo statusa delavca.
Učenje. Udeleženci so v program vključeni praviloma eno leto, o vstopu in izstopu pa odločajo sami. Temeljna učna metoda je projektno delo, pri katerem jim pomagajo mentorji.

“Stavbo bodo v letu, dveh porušili, upamo, da bo glede na trenutne razmere malo zamude in bomo lahko tu nekaj let,” je povedal Matjaž Vodeb z zavoda za izobraževanje in kulturne dejavnosti Bob. V sklopu zavoda poteka izobraževalni program produkcijskega učenja za mlade (PUM), ki so iz različnih razlogov opustili šolanje, odprtje prostorov na novi lokaciji pa je eden od njihovih projektov.

Prostore so poiskali sami
Izobraževalni program je za udeležence brezplačen, financirajo pa ga ministrstvo za šolstvo in šport, Evropski socialni sklad in Zavod RS za zaposlovanje. Lokalne skupnosti zagotovijo prostore za dejavnosti, v prestolnici pa jih letos niso dobili. “Zato smo prostor poiskali sami,” je dejal Vodeb. Stavbo stare pošte pri Gospodarskem razstavišču so preuredili sami in s pomočjo sponzorjev, lastniku pa plačujejo nekaj najemnine.

Večina gre nazaj v šolo
V program je v prestolnici vključenih 24 mladostnikov, število pa se po Vodebovih besedah iz dneva v dan spreminja. “Mladi, ki se iščejo na poti, so včasih lahko tudi malo zbegani in odtavajo,” je razložil. Po podatkih zavoda Bob se vsako leto od 60 do 70 odstotkov udeležencev programa znova vključi v izobraževanje, ga konča ali si poišče zaposlitev.

Obstoj programa v Ljubljani je bil pred časom sicer negotov zaradi pomanjkanja denarja, zdaj pa se, kot je dodal Vodeb, postavlja nazaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.