Slovenija
22042 ogledov

Starša tragično umrlega dečka: "Kako, da naju o nesreči ni nihče obvestil še 5 ur po dogodku?"

PU Nova Gorica
Starša dečka, ki se je tragično utopil v Soči pri Solkanu, sta spregovorila o tem, kaj se je dogajalo po sinovi nesreči.

Prejšnji torek je pri starem jezu v Solkanu utonil 10-letni deček iz Ljubljane. Med kopanjem je vodostaj Soče nenadoma narasle in pričel odnašati otroka v smeri rečnih brzic oziroma kajakaške proge. Dečka so poskušali dohiteti, a ga je tok odnesel, kasneje so ga iz vode potegnili podvodni reševalci. Dečka so oživljali, a neuspešno. 

Zdaj sta svojo plat zgodbe povedala še dečkova starša, ki sta se zato odločila, ker je bilo v nekaterih medijih napačno poročano, da sta bila kot starša prisotna pri nesreči. 

V pismu, ki so ga v celoti objavile Slovenske novice, sta zapisala, da je bil sin skupaj z dvema bratoma na počitnicah pri starih starših, onadva pa sta bila z najmlajšim sinom doma v Ljubljani.  

"Poleg tega, da so bile očitno informacije do medijev predane napačno, za kar zahtevava popravek novic, bi rada izpostavila način delovanja CSD, policije in sistema po sami nesreči, o čemer pa vam informacij ni nihče predal," sta zapisala v pismu.

O nesreči, ki se je zgodila ob 16.30, sta bila obveščena šele nekaj po 21. uri, ko so na njuna vrata pozvonili kriminalistov. "Od ostalih dveh sinov, ki sta bila prisotna na kraju nesreče in sta nesrečo videla, sva kasneje izvedela, da sta že na kraju dogodka, takoj po nesreči, prosila prisotne ob njiju, naj naju pokličejo. Tako prisotni policist kot delavke CSD jima kljub prošnjam obeh sinov (6 in 12 let) tega niso omogočili," sta zapisala starša.

Takoj, ko sta izvedela za nesrečo, sta želela priti v stik z otrokoma, ki sta bila po besedah ljubljanskih kriminalistov v oskrbi delavk CSD. Kljub več klicem jima delavke CSD niso omogočile ne pogovora z otrokoma ne s starima staršema. 

Soča Slovenija V Soči utonil okoli 10 let star deček

"Po uri vožnje do Nove Gorice sva po prevzemu otrok takoj želela do ponesrečenega sina. Delavke CSD so podale informacijo, da je bil ponesrečeni sin prepeljan v šempetrsko bolnišnico. V šempetrski bolnišnici niso imeli o tem nobenih informacij. Po četrt ure iskanja informacij so nas obvestili, da je bil sin prepeljan v ljubljanski Inštitut za sodno medicino. Dobila sva telefonsko številko, kjer naj bi dobila nadaljnje informacije o sinu," sta opisala dogajanje.

Čim prej sta želela priti do ponesrečenega sina, zato sta se takoj odpravila proti Ljubljani in prek telefona poskušala dobiti informacije od inštituta za sodno medicino, kjer pa jima niso omogočili videti sina, ker ni bilo prisotnega zdravnika. Po pomoč sta se obrnila tudi na policijo, a jima niso mogli pomagati. 

Naslednje jutro sta spet klicala na Inštitut za sodno medicino, kjer so ju napotili, naj ob 10. uri pokličeta na Žale, kar sta tudi storila. Ob omenjeni uri na Žalah niso imeli nobenih informacij in jima naročili, naj pokličeta ob 14. uri. 

 | Avtor: PU Nova Gorica PU Nova Gorica
"Ker sva bila popolnoma obupana in pretresena zaradi dogodka, sva se ob 13. odpravila na Žale in se oglasila pri vratarju, kjer sprejemajo preminule. Ta nas je ponovno napotil nazaj na Inštitut za sodno medicino, saj sina na Žalah še ni bilo. Po prejemu informacije, da bo sin odpeljan iz inštituta v kratkem, sva bila napotena na sprejemno pisarno Žal, da bi se dogovorili o možnosti za slovo. V sprejemni pisarni so nama razložili, da imajo določene postopke glede priprave pokojnikov ter nimajo dovolj prostora, da bi nam lahko omogočili slovo od sina še isti dan. Rekli so nam, da se lahko oglasimo naslednji dan ob 14. uri (30.7.), kljub temu da smo moledovali in pojasnjevali, da otroka sploh še nisva videla že od nekaj dni pred nesrečo. Ker sva bila zelo vztrajna pri svojih zahtevah, so nam Žale omogočile ogled v roku ene ure, ko sva končno le lahko prišla do svojega sina," sta zapisala.

Sprašujeta se, zakaj nista bila obveščena takoj

"Dogodek je za naju izjemno tragičen, grozljiv in ga še vedno ne moreva razumeti, kaj šele sprejeti, zato nama je toliko bolj nerazumljivo, kako so se stvari odvijale na tak način, in namesto, da bi nam vsi organi nudili pomoč, so nama in sinovoma na vsakem koraku povzročali nove in nove težave in dodatne bolečine. Sprašujeva se, kako je mogoče, da nama je bila kot staršema odvzeta pravica vedeti za nesrečo sina takoj, ko se je ta zgodila, in kako je mogoče, da naju o nesreči ni nihče obvestil še 5 ur po dogodku? Sprašujeva se tudi, zakaj in na kakšni podlagi je CSD otroka izoliral in onemogočil stik z nama kot staršema? Pet ur so skrbeli za otroka, a jima niso omogočili stika z nama. Sprašujeva se, kako je to mogoče? Kako je mogoče, da ju tudi niso predali na telefon, ko sva izvedela za tragedijo in sva ju želela slišati in potolažiti? Kako je mogoče, da v takšnih izjemnih in težkih trenutkih staršem ni omogočena niti informacija, kje je ponesrečeni otrok, še huje, nimajo možnosti priti do njega? Šele po nekaj ostrih besedah sva si izborila, da sva se od sina lahko poslovila dan po dogodku. Birokratski mlin bi nam to omogočil šele dan kasneje, torej tretji dan po nesreči!"

"In če se ozremo na sam dogodek, ne moreva in ne bova nikoli razumela, kako je lahko urejeno občinsko kopališče v Solkanu »kopališče«, ki je »smrtno nevarno«, kot se je izrazil sam novogoriški župan? Na kopališču so table z napisom »Kopalna voda« in poleg njih table z obvestilom o nevarnosti nenadnega dviga gladine vode, kar pomeni nevarnost za utopitev."

Ob vsem tem se sprašujeta, kaj bi se zgodilo, če bi v trenutku nesreče v Soči plavali vsi trije njuni sinovi, ki so bili tisti dan na kopališču, kot je bilo to običajno.

Soča pri Kobaridu Soča Slovenija Po utopitvi 10-letnega otroka se bodo vendarle pogovorili o varnosti

S Policijske uprave Nova Gorica so danes podali še nekaj informacij glede tragičnega dogodka. "O dogodku je policija obveščala pristojne  pravosodne organe (Okrožno državno tožilstvo in preiskovalno sodnico Okrožnega sodišča v Novi Gorici). Zdravnica je na kraju potrdila smrt pokojnega zaradi utopitve in odredila sanitarno obdukcijo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani. Postopke ravnanja v primeru smrti določa Pravilnik o pogojih in načinu opravljanja mrliško pregledne službe. Starši pokojnega so bili o dogodku obveščeni ob 20.45 preko krajevno pristojne policijske enote na območju druge policijske  uprave. Postopki iskanja, oživljanja in ugotavljanja identitete so  trajali dalj časa, zato je prišlo do zamika pri obveščanju staršev pokojnega," so zapisali. Odraslim osebam in otrokom je bila na kraju zagotovljena psihosocialna pomoč prek uslužbencev CSD Severna Primorska. 

Novogoriški kriminalisti v zvezi z dogodkom dodatno zbirajo obvestila in bodo po zaključeni preiskavi o vseh okoliščinah obvestili okrožno državno tožilstvo v Novi Gorici. 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 23
  • Jambor 21:46 03.avgust 2020.

    Iskreno sožalje vsem svojcem. Tudi starim staršem. Ne obsosjate v naprej, ker ne veste, kaj se je v resnici dogajalo. Drugače pa đebeš takšni CSD, ki bi naj delal delal v tej situaciji v dobrobit otrok otrok. Vsak, ki ima ...prikaži več pet minut časa in prodaja življenjska-avtomobilska-nepremičninska zavarovanja, osebni zdravnik,..., ima kontakne podatke, tudi telefonske številke. Če vam prodajajo internetni priključek, vas najdejo takoj. Še priporočeno pišiljko je mogoče vročiti pri tretji osebi-sosedu.

  • SVOBODA 19:12 03.avgust 2020.

    Hudo je kp izgubis otroka...sozalje ampak ZAKAJ SE NOBEN NE VPRAŠA ZAKAJ NI OPOZORIL KO.ODPREJO ZAPORNICE ELEKTRARNE ČE BI BILA SIRENA IN PO SIRENI 5 MINUT KASNWJW ODPRTA ZAPORNICA NE BI BILO ZRTVE....TO.JE TREBA SPREMENITI TAKOJ

  • Majazmaja 16:44 03.avgust 2020.

    Kaj je v tej družini narobe, da stari starši niso obvestili staršev takoj po dogodku, pač pa naj bi po njihovem mnenju moral to storiti CSD / policija? Komu sta zaupala otroke?

Sorodne novice