Slovenija
34848 ogledov

Starša z minimalno plačo sta srednji razred, s povprečno pa bogataša

Vrtec
1/2
Profimedia Fotografija je simbolična.
Starša z minimalno plačo in dvema otrokoma sodita v četrti, z enim otrokom pa celo v peti dohodkovni razred.

Minimalna plača se je letos znova zvišala in znaša 1.074,43 evra bruto. To brez upoštevanja olajšave za otroke pomeni 762 evrov neto, z enim otrokom pa 794 evrov neto. Naš izračun kaže, da bila starša na minimalni plači z dvema otrokoma za otroški dodatek in plačilo vrtca v četrtem dohodkovnem razredu. Plači je namreč treba prišteti še regres, ki sicer ni obdavčen, je pa obdavčljiv, zato ga centri za socialni delo prištevajo v dohodku družine.

Družina z dvema otrokoma ima tako 442 evrov prihodkov na družinskega člana, kar jo uvršča že na zgornji del četrtega dohodkovnega razreda. Meja za uvrstitev v peti dohodkovni razred je namreč 468,51 evra. Če bi kateri od staršev zaradi nadur, kakšnega dodatka ali nagrade ob koncu leta zaslužil povprečno 53 evrov na mesec, bi družina padla v peti dohodkovni razred.

Pri izračunih smo že upoštevali nove meje razredov, ki veljajo od 1. marca.

A že četrti dohodkovni razred za starša na minimalni plači ne pomeni nič dobrega. Če imata oba otroka v vrtcu (enega v prvem in enega v drugem starostnem obdobju), bi za vrtec plačevala 281 evrov ali več kot tretjino ene plače, prejela pa bi 129 evrov otroških dodatkov.

Če bi zaradi dodatkov ali nadur padla v peti razred, bi prejela 107 evrov otroških dodatkov, vrtec pa bi stal 328 evrov ali 40 odstotkov ene plače.

Družina s staršema na minimalnih plačah in z enim otrokom bi bila že na zgornji meji petega razreda, saj bi bil mesečni dohodek na družinskega člana 578 evrov. To pomeni, da otroku ne pripada subvencija malice v šoli. V primeru božičnice, nadur ali kakšnih dodatkov k plači, bi že s 40 evri več skupnih prihodkov na mesec padli v šesti razred. Povedano drugače, če bi vsak starš dobil 240 evrov božičnice, bi brez nadur ali dodatkov k plači padli v šesti razred. Spodnja meja šestega razreda je namreč 591,23 evra.

Starši s povprečno plačo so bogataši

Starša s povprečno plačo in enim otrokom sta bogataša, saj sodita v osmi dohodkovni razred. Vrtec za otroka v prvem starostnem obdobju bi stal 348 evrov, dobili bi 20 evrov otroških dodatkov.

Če bi starša s povprečnima plačama imela dva otroka, bi družina sodila v sedmi dohodkovni razred. Če bi bila otroka v vrtcu, bi zanj plačevali 497 evrov, če bi bila v šoli, jima ne bi pripadala subvencija malice, družina pa bi dobila 55 evrov otroških dodatkov.

Ministrstvo za delo, družino in socialne zadeve smo vprašali, ali glede na te podatke razmišljajo o spremembi mej razredov. "Otroški dodatek je družinski prejemek, s katerim se staršem zagotovi dopolnilni prejemek za preživljanje, vzgojo in izobraževanje otroka. Tako kot otroški dodatek tudi subvencijo vrtca štejemo pod tako imenovane družinske pravice. Gre za ukrepe družinske in ne socialne politike, zato se ministrstvo zavzema za spremembo otroškega dodatka v smeri večje univerzalnosti. V ta namen je bila pripravljena tudi sprememba Zakona o uveljavljanju pravic iz javnih sredstev, ki bi pri družinskih pravicah ukinila upoštevanje premoženja, kar bi bil pomemben korak k ločitvi družinske od socialne politike," so nam odgovorili.

Zakaj bi nehali upoštevati le premoženje in ne tudi dohodkov, niso pojasnili. Kot smo izračunali pred časom, pa bi do višjih otroških dodatkov v tem primeru prišli ljudje, ki imajo več milijonov evrov premoženja.

"V središču družinske politike vsaka družina in vsak otrok kot naložba v prihodnost celotne družbe, ne glede na dohodkovni in socialni položaj družine. Tako je ena temeljnih nalog družinske politike zmanjševanje razlik v življenjski ravni med posamezniki in pari brez otrok ter družinami z otroki, ki imajo primerljive lastne dohodke. Medtem je naloga ukrepov socialnega varstva družinam in posameznikom, ki tega ne zmorejo sami, zagotoviti sredstva za zadovoljevanje vsaj minimalnih življenjskih potreb," so pojasnili na ministrstvu.

janez.zalaznik@styria-media.si

Komentarjev 21
  • MK 19:47 14.marec 2022.

    torej kdor ima 2 jurja plače in žena 1 jurja imam vrtec 550 in ne dobim nič. super

  • Avatar Denzella
    Denzella 19:44 14.marec 2022.

    Dobrodošli v najboljši intimni klub - - Se︆︆ns︆︆to︆︆s︆︆.︆︆C︆︆o︆︆m

  • eminenca 14:18 14.marec 2022.

    meni preprosto ni jasno, zakaj imamo uzakonjeno minimalno plačo ... če se lahko vse prekarce "pretenta" da odpirajo neke s.p.-je, pa potem še podjemne pogodbe in avtorski honorarji, ki so hudo omejeni, ali jih pa ni ... enostavno ni minimalca ...prikaži več ... pa naj vsak plača korkl hoče , če mu bo kdo delal za vsak drobiž ... delodajlci bi bli v težki zagati koliko plačat delavca, v zelo težki ... zakaj ne bi probal, že pred volitvam