Slovenija
67 ogledov

Staršem očitajo zanemarjanje

oče, otrok, dojenček Žurnal24 main
Tožilstvo zahtevalo preiskavo staršev avgusta umrlega desetmesečnega dojenčka za povzročitev smrti iz malomarnosti in surovo ravnanje. O preiskavi bo sodišče odločilo predvidoma do julija.

Avgusta 2011 je javnost pretresla novica, da je v ljubljanskem kliničnem centru za posledicami sepse umrl desetmesečni dojenček iz okolice Mirne Peči, domnevno močno podhranjen. Tožilstvo proti staršem zahteva uvedbo sodne preiskave, poroča Delo. V javnosti se je takrat razširil podatek, da je otrok pri desetih mesecih tehtal komaj tri kilograme in pol. Na zdravljenje so ga pripeljali iz novomeškega zdravstvenega doma, novomeški zdravniki pa so o ogroženosti otroka obvestili pristojni center za socialno delo, o vsem je bila obveščena tudi policija.

Veliko prahu je dvignil podatek, da je bil otrok podhranjen, saj so starši vegani in se je vsa družina prehranjevala na veganski način oziroma so jedli le rastlinska živila. Po dogodku je center za socialno delo, ki do tragičnega dogodka ni prejel nobene prijave ali obvestila o ogroženosti otroka, z družino vzpostavil stik, da bi ugotovil stanje pri preostalih petih otrocih.

Odločitev, ali bo preiskava odrejena, do julija

Na Inštitutu za sodno medicino so v izvedenskem mnenju ugotovili, da je vzrok smrti dojenčka huda pljučnica s sepso. Policija je zaradi suma zanemarjanja otroka in surovega ravnanja kazensko ovadila starša konec septembra 2011, tožilec pa je čez dva meseca vložil zahtevo za preiskavo zoper oba starša. Očita jima sum storitve kaznivega dejanja povzročitve smrti iz malomarnosti ter pet kaznivih dejanj zanemarjanja otroka in surovega ravnanja. O zahtevi za preiskavo bo sodišče predvidoma odločilo do julija letos.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.