Slovenija
3191 ogledov

Starši kličejo v plavalne šole, a kdaj bodo odprli kopališča, je še uganka

Plavanje Profimedias
Se bodo bazeni in kopališča odprla v ponedeljek ali šele 1. julija?

Glede na ugodno epidemiološko sliko v Sloveniji vlada načrtuje novo sproščanje ukrepov, ki naj bi nastopilo s ponedeljkom. Vladni govorec Jelko Kacin je dva dni nazaj dejal, da je v medresorskem usklajevanju predlog odloka, ki bo sprostil še nekatere ključne dejavnosti na področju turizma in drugih servisnih dejavnosti. 

"Od tega, kaj je mogoče ob teh zamejitvah sprostiti, se bodo poenotili v kratkem," je dejal. "V ponedeljek se bo marsikaj sprostilo, tudi hoteli, ne glede na velikost. Ključno vprašanje pa je, kaj bo s termalnimi in bazenskimi kompleksi." 

Pretekli petek je Kacin omenil, da kaže, da sprostitve za zdravilišča in bazenske komplekse ne bo pred 1. julijem. 

"Že najmanj tri tedne postavljamo vprašanja glede odpiranja nastanitvenih objektov, zdravilišč in bazenov, saj smo že velikokrat obrazložili, da je treba začeti pravočasne postopke za odpiranje hotelov, bazenov in vse pripadajoče infrastrukture. Tudi brez trženjskih aktivnosti se naši hoteli ne bodo napolnili. Na sestanku s Fursom smo slišali, da naj bi se turistični boni začeli uporabljati že 1. junija, z odprtjem zdravilišč šele 1. julija pa bi bili še dodatno diskreditirani.

Pri tem želimo še opozoriti, da so na Hrvaškem odprli bazene 18. maja, hotele odpirajo 5. junija, v Avstriji pa odpirajo vse terme in hotele 29. maja."

Iztok Altbauer, direktor Skupnosti slovenskih naravnih zdravilišč, za Dnevnik

Odločitev bo sprejela vlada

Vodja strokovne skupine na ministrstvu za zdravje Bojana Beović je na današnji tiskovni konferenci povedala, da je strokovna skupina obravnavala oboje, tako uporabo bazenov kot zdraviliško zdravljenje. "Strinjala se je, da je oboje možno odpreti, ob upoštevanju vseh navodil, ki jih pripravlja NIJZ," je dejala Beovićeva. 

Zdravilišče Radenci | Avtor: Zdravilišče Radenci Zdravilišče Radenci

Hkrati je poudarila, da dinamika odpiranja ni odvisna le od zdravstvene stroke, ampak od vladne odločitve. "Strokovna skupina vse skozi zagovarja stopenjski pristop k odpiranju, da lahko v vmesnem času preveri, ali se epidemiološka slika po odprtju poslabša ali ne in gre nato na naslednji korak," je dejala Beovićeva. 

Aerosoli predstavljajo posebno tveganje

Na vprašanje novinarke ali v zdraviliščih in bazenih obstajajo kakšna specifična zdravstvena tveganja v primerjavi z drugimi turističnimi dejavnosti, katerih sproščanje se napoveduje, pa je Beovićeva dejala: "Seveda obstajajo. Določene terapije, wellnessi so povezani s tvorbo aerosola, ki je dodatno zdravstveno tveganje. Poleg tega je treba poskrbeti, da ljudje v bazenih niso v pretesnem stiku."

Priporočila NIJZ

NIJZ med ključnimi ukrepi v bazenskih kopališčih navaja ohranjanje medsebojne razdalje tako na kopnem kot v vodi in na kopalni površini. "Obiskovalci in osebje naj ohranijo medosebno razdaljo najmanj 1,5 metra na obvodnih površinah in najmanj dva metra pri plavanju v bazenu," piše NIJZ. "Izjema so člani sitega gospodinjstva."

Pri zagotavljanju tega preventivnega ukrepa pomeni, da je vsakemu kopalcu na voljo vsaj 12 kvadratnih metrov vodne površine. Upravljavec mora predvideno število kopalcev in dovoljeno število obiskovalcev prilagoditi za doseganje varnostne razdalje med obiskovalci in kopalci v bazenu. 

V zaprtih prostorih, med drugim v sanitarijah, garderobah in kabinah za preoblačenje, je predvidena uporaba zaščitnih mask in razkuževanje rok. 

Starši prijavljajo otroke na plavalne počitnice

Četudi še ni znano, kdaj bodo bazene in zdravilišča odprli za širšo javnost (športni plavalci jih uporabljajo že sedaj), večina plavalnih šol že ponuja tudi plavalne počitnice za otroke. 

"Tečaji bodo zaradi covid-19 gotovo drugače organizirani, sledili bomo ukrepom, ki bodo takrat v veljavi in priporočilom NIJZ," pojasnjujejo pri Plavalni šoli Ilirija. "Kaj točno to pomeni, sedaj še ne moremo odgovoriti, saj se lahko stvari spremenijo v roku enega meseca, ko se nam pričnejo prvi tečaji."

Manjše skupine, ki se ne bodo mešale

Starše so ob prijavi seznanijo z možnostmi sprememb, bodisi terminov ali pa same izvedbe tečaja. Pričakujejo, da bo treba sestaviti manjše skupine otrok, ki se med seboj ne bodo povezovale. "Vprašljiva je skupna raba igrač, igral in rekvizitov, vendar bomo odgovore na ta vprašanja dobili v sredini junija," pravijo pri Iliriji.

Plavanje | Avtor: Profimedias Profimedias

Dodajajo, da so odzivi kljub situaciji zelo dobri. "Pričakovali smo več strahu in vprašanj s strani staršev," pravijo pr Iliriji. "Trenutno jih zelo malo pokliče in vpraša, če bo kaj drugače napram prejšnjim letom. Zagotovo so še starši, ki čakajo na še bolj sprostitvene ukrepe, mi se sproti pripravljamo, da bo vse potekalo brez problemov."

Poudarjajo, da imajo na srečo v njihovi plavalni šoli dovolj prostora tako na zelenici kot tudi na bazenu, ki je v času tečajev zaprt za druge uporabnik, tako da glede razdalj med skupinami ne bi smeli imeli težav. "Po večletni organizaciji Poletne plavalne šole Ilirija nam starši zaupajo in tudi mi bomo poskrbeli za to, da bo varnost na prvem mestu," še pravijo pri Plavalni šoli Ilirija. 

Čakajo na odgovore NIJZ

V Plavalni šoli Celje so se z vprašanji v zvezi z realizacijo plavalnih počitnic obrnili na NIJZ. "Zaenkrat še čakamo odgovore," pravijo pri Plavalni šoli Celje. "Vsekakor pričakujemo, da bomo tudi v letošnjem letu izpeljali plavalne programe, vendar ne v takšnem obsegu in številčnosti, kakor v preteklem letu. Zavedamo se, da se bomo morali zaradi preprečevanja širjenja covid-19, prilagoditi veliko stvari, predvsem številčnost otrok v skupini, poudarku na medsebojni distanci in podobno."

Že sedaj opažajo veliko zanimanja po programih, ki jih ponujajo. "Dnevno sprejemamo številne klice staršev po dodatnih informacijah," pravijo pri Plavalni šoli Celje. "Upamo, da s strani NIJZ odgovore prejmemo čim prej."

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 2
  • Avatar ovca
    ovca 08:27 29.maj 2020.

    Življenje je eno samo tveganje. To komu še ni jasno? Npr. prečkaš cesto - lahko te povozi avto; greš mi mimo hiše - lahko ti pade betonski strešnik na bučo, itd itd

  • Mesija 08:27 28.maj 2020.

    Najbolje, da se vse povsod sprehajamo samo še v skafandrih. Ne vem kako smo preživeli vse vojne, epidemije, pandemije, ne vem kaj še, le tega korona virusa očitno ne moremo.