Slovenija
1287 ogledov

Starši naj ne stresajo svojega nezadovoljstva nad omejevalnimi ukrepi na otroke

Mojca Juriševič STA/Nebojša Tejić
Starši naj covida-19 ne postavljajo v središče vsakdana, vendar naj se obenem tudi ne sprenevedajo, da virus ni pomemben, svetuje pedagoginja.

Pedagoginja svetuje odkrit pogovor

Starši so v času šolanja na daljavo pogosto preobremenjeni in utrujeni. Kot je na novinarski konferenci vlade poudarila Mojca Juriševič z oddelka za temeljni pedagoški študij ljubljanske pedagoške fakultete v Ljubljani, pomaga, če se oprejo na psihološka znanja, ki jim lahko olajšajo dolge dneve doma.

"Z otroki in mladostniki se pogovarjajmo. Vprašajmo jih, kako se počutijo, o čem razmišljajo, kaj jih skrbi, odgovarjajmo na njihova vprašanja ali skupaj poiščimo odgovore - seveda na način, primeren njihovi starosti in razumevanju," je dejala.

Brez olepševanja in brez sprenevedanja

Predlagala je, naj starši covida-19 ne postavljajo v središče vsakdana, vendar naj se obenem tudi ne sprenevedajo, da virus ni pomemben. "Ne strašimo, da bomo zaradi njega umrli in ne olepšujmo situacije. Ne stresajmo svoje jeze in nezadovoljstva nad omejevalnimi ukrepi na otroke ali pred njimi," je dodala.

Svetovala je tudi, naj starši zdaj še bolj spremljajo šolske in izvenšolske dejavnosti svojih otrok. "Vztrajajmo pri delitvi del in nalog in poskušajmo ne opuščati rutin, kot so jih otroci vajeni doma, v vrtcu in šoli. Pri učenju jim stojmo ob strani," je poudarila.

Če starši situaciji niso kos, naj poiščejo pomoč

Obenem je po njenem mnenju še vedno pomembno, da starši poskrbijo za zdravo prehrano otrok, dovolj gibanja na svežem zraku, dovolj spanja ter tudi dovolj časa za igro in stike z vrstniki. Zavedati se morajo, da niso sami krivi za nastalo stanje, prav tako morajo starši imeti v mislih, da otrok nihče ni pripravil na izredne razmere in šolo na daljavo.

Poskrbimo za zdravo prehrano, dovolj gibanja na svežem zraku in spanja, ter iz vsakdana otrok in mladostnikov nikakor ne izpuščajmo psihološke hrane: (dovolj) časa za igro in stike z vrstniki. "Ne pozabimo, da smo v odnosu z mladostniki mi odgovorni," je dejala pedagoginja.

Če se starši počutijo, da je vseh obveznosti preveč in da situaciji niso kos, naj se takoj obrnejo na prijatelje, sodelavce, strokovne službe. "Vsem nam je na voljo tudi telefon za psihološko podporo prebivalcem," je še spomnila. 

Otroci in covid Covid-19 Zdravje Raziskava: Nekateri otroci pozabijo, kako uporabiti nož in vilice

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
 • Avatar DagobahCitizen
  DagobahCitizen 09:41 18.november 2020.

  [ Starši naj ne stresajo svojega nezadovoljstva nad omejevalnimi ukrepi na otroke ] Pa dobro, a si ti čist gladka.

 • Albatroz 19:13 17.november 2020.

  Prav zanima me kdaj se bo vsaj polovica države postavila za pravico državljanov, nikjer drugje ni takšnega ustrahovanja kot v Sloveniji še Srbija je lepše speljala ukrepe

 • lulibuc 18:34 17.november 2020.

  seveda ne, treba bi jo bilo nad vami kreteni, ki ste uničili šolstvo in otroke

Sorodne novice