Slovenija
22 ogledov

Statistika: plače navzgor

Denar v žepu Shutterstock
Povprečna mesečna plača v državi se je maja glede na april zvišala za 0,4 odstotka in se tako približala januarski ravni.

Povprečna mesečna neto plača za maj je znašala 997,13 evra in je bila v primerjavi s povprečno mesečno neto plačo za april 0,4 odstotka višja, kažejo zadnji podatki republiškega statističnega urada. Povprečna mesečna bruto plača za maj pa je znašala 1.523,65 evra in je bila od primerljive aprilske višja za 0,5 odstotka. Povprečna plača se je tako približala januarski ravni.

Najvišje v energetski dejavnosti

Najvišje neto plače za maj so prejeli zaposleni v dejavnosti oskrbe z električno energijo, plinom in paro, in sicer je znašala povprečno 1.380,17 evra. Tem so sledile plače v informacijski in komunikacijski dejavnosti (1.283,46 evra) ter v rudarstvu (1.246,29 evra). Najnižje povprečne mesečne neto plače so prejeli zaposleni v "drugih raznovrstnih poslovnih dejavnostih" (692,09 evra). Zvišanje povprečne mesečne neto plače je bilo najopaznejše v rudarstvu in finančnih in zavarovalniških dejavnostih.

Znižanje le v Obalno-kraški regiji

Povprečna mesečna neto plača za maj se je v primerjavi s mesecem prej zvišala v skoraj vseh statističnih regijah, najizraziteje v Notranjsko-kraški (za 1,6 odstotka) in Spodnjeposavski (za 1,4 odstotka). Znižala se je samo v Obalno-kraški regiji, in sicer za 0,4 odstotka, v Osrednjeslovenski regiji pa je ostala približno enaka kot mesec prej.

Komentarjev 9
  • mia 15:44 15.julij 2013.

    tudi prvih 10 let ni bilo nič bolje

  • Veteran 15:03 15.julij 2013.

    STATISTIKA je bila, je in bo bila največja laž. Slovenske vlade pa imjo srečo, da imajo pasivno državljanstvo. 91 leta sem se boril za samostojnost in sem pripravljen še enkrat proti takim barabam v vladi in da ne bo pomote ...prikaži več mislim proti vsaki vladi, ki je bila v samostojni Sloveniji. Vse so skorumpirane in pokvarjene, prave barabe, vendar ljudstvo še vedno upa. Pravijo, da upanje umre zadnje in to je res, vendar ni lepo, da ljudje živijo v upaju in umrejo v upanju, kar pomeni, da so celo življenje samo upali. Sedaj je potrebno udariti po vladi, krivičnemu in usmerjenemu sodnemu sistemu in dosedanjo politiko mislim na levo in desno opcijo, ter jih izbrisati z zemlje. Vem, da so moje želje utopične, vendar poskusiti ni greh, morda se bo enkrat nekaj premaknilo v slovenski zavesti delovnih ljudi in takrat bo težko zaustaviti.

  • nina 13:57 15.julij 2013.

    Nakladajo kot v našem parlamenu mlatijo prazno slamo zadnjih 10 let