Slovenija
3 ogledov

Stavka bo plačana, če ne bo referenduma

stavka javnih uslužbencev Boštjan Tacol
Pri plačah narazen le še en mesec, pri prevozi na delo en kilometer, regres usklajen, a nato "komunikacijki šum". Stavka pa bi bila plačana, če se javni sektor odreče pobudi za referendum. O tem, ali bodo pristali na zadnji vladni predlog, ravno razpravljajo v Svizu.

Iz predloga Sporazuma o razrešitvi stavkovnih zahtev, ki obsega približno deset strani, je razvidno, da bi vlada popustila celo pri plačilu stavke. Delodajalci bi tako javnim uslužbencem 18. aprila, ko so stavkali, izplačali nadomestilo plače in sicer v višini kot da so delali.

Vendar pa vlada plačilo stavke pogojuje in sicer s tem, da se sindikati javnega sektorja zavežejo, da "ne bodo vložili pobude za naknadni zakonodajni referendum ali vodili oziroma odpirali drugih aktivnosti, ki bi onemogočile ali oteževale realizacijo zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF)".

Plače dol junija ali julija?

Pri znižanju plač v javnem sektorju sta se strani očitno uskladili: znižanje plač bo osemodstotno, hkrati se bosta odpravili obe preostali četrtini plačnih nesorazmerij.

Sindikati tudi soglašajo, da se z istim dnem ukinejo varovane plače. Se pa nato pred koncem 2013 izvedejo "obvezna pogajanja o možnosti vrnitve plačne lestvice na višino pred znižanjem."

Tako je pri poglavju nižje plače neusklajen le še datum, kdaj se to zgodi. Sindikati bi plače znižali s 1. julijem, vladna stran pa vztraja na 1. juniju.

Pristali na nižji regres, nato pojedli besedo

Sindikati menijo, da je regres v letu 2012 že postal "individualna pravica, zato ureditev tega vprašanja v sporazumu ni potrebna", regres za 2013 pa se določi "z aneksom h kolektivni pogodbi za javni sektor (KPJS)".

Vladna stran pa jim odgovarja, da vztraja pri predlogu izplačila regresa, kot so ga sindikati "že poslali v petek".

Da so sindikati pristali na nižji regres smo poročali že v ponedeljek, o tem pa obstaja tudi njihov pisni dogovor. Predlog tistim z plačami do 13. plačnega razreda prinaša regres  v višini 692 evrov bruto, nato pa se znižuje.

Tistim od  40. plačnega razreda naprej (kamor sodijo tudi poslanci, ministri in funkcionarji) pa se izplača le v višini 100 evrov bruto. V letu 2013 pa se regres tistim z plačami od 41. plačnega razreda sploh ne izplača. Tu vlada očitno, ne bo popustila.

Narazen le še en kilometer

Pri povračilu stroškov prevoza na delo sta se sindikalna in vladna stran sporazumeli pri povrnitvi kilometrine v višini osmih odstotkov 95 oktanskega neosvinčenega motornega bencina.

A po sindikalnem predlogu, bi bili do povračila  upravičeni vsi, ki živijo več kot dva kilometra od kraja opravljanja dela, vlada pa vztraja pri treh kilometrih.

Dve, največ tri plače odpravnine

Regres za prehrano, solidarnostna pomoč, jubilejne nagrade, nadomestilo za ločeno življenje, dnevnice za službena potovanja, plačilo za delo v tujini in celo odpravnine ob odhodu v pokoj so v celoti usklajene.

Pri slednjih so sindikati tako pristali, da se ob odhodu v pokoj uslužbencu izplačata le dve povprečni mesečni plači oziroma dve zadnji plači zaposlenega, če je to ugodneje.

Bi pa bil uslužbenec, če se upokoji v roku dveh mesecev po izpolnitvi minimalnih pogojev za upokojitev, nagrajen še z eno dodatno plačo – torej bi prejel skupaj tri.

Pri dopustu še tri dni razlike

V prihodnjem letu bi javni uslužbenci imeli tudi navzgor omejeno število dni dopusta, kar je prav tako še predmet usklajevanj. Vladna stran je najprej predlagala največ 32 dni dopusta. Nato je popustila in za posebne poklice dodala še dodatnih 10 dni.

Sindikalna stran vztrajala na 35 dneh iz naslova delovne dobe, zahtevnosti dela, starosti, socialnih in zdravstvenih razmer in pa pri 15 dodatnih dneh iz naslova pogojev dela.

Skupaj torej dopusti v javnem sektorju ne bi mogli presegati 50 dni. Kot smo poročali že pred meseci, imajo zdaj v zdravstvu nekateri tudi po 60 in več dni dopusta letno.

Vlada je sindikatom tudi tu že popustila pri višini dodatnega dopusta iz naslova pogojev dela, pri rednem dopustu pa vztraja na največ 32 dneh.

Ne za dodatne reze v plače funkcionarjev

Nekaj razlik je tudi še pri napredovanjih. Sindikati predlagajo, da se napredovanja v naziv in višji plačni razred pridobljena v letu 2011 in 2012 izvedejo 1. junija 2013. Vladna stran pa odgovarja, da se "leto 2013 ne šteje v napredovalno obdobje", prav tako zavrača predlog sindikatov, da se osnoven plače funkcionarjev znižajo za 12 odstotkov.

Je pa vladna stran že pristala na to, da iz zakona za uravnotežitev javnih financ "umakne vse spremembe standardov in normativov za področje vzgoje in izobraževanja" (to je člene od 53. do 93. ) in to menda z vložitvijo amandmajev sinoči že storila.

Komentarjev 3
  • vest 19:41 08.maj 2012.

    Zakaj pa nočejo pristati na 12 % znižanje osnovne plače za funkcionarje, saj bi tudi s tem nekaj prihranili.

  • Roadracer 16:49 08.maj 2012.

    Recimo sodna medicina? Kjer kuhajo glave in delajo obdukcije. Verjemi da delo ni prijetno, pa čeprav misliš da trpiš ker v tovarni šraufe zlagaš!

  • dd 15:54 08.maj 2012.

    Kateri so tako težki pogoji dela v javnem sektorju, da jim pripada celo dodatnih 10 dni dopusta? Živa lakomnost. Ti zaposleni pojma nimajo kako lepo se jim godi.!!!