Slovenija
19 ogledov

Stavka, Gurs in pet let za Prijatelja

vozniško dovoljenje
1/13
Saša Despot
Teden se je začel in končal s stavko javnih uslužbencev. RTV je notranje-politično onemela, na mejah so se vile kolone, na upravnih enotah pa vrste. Da nam ni zmanjkalo mesa, je poskrbela vlada.

27. septembra smo se zbudili s stavkovnim sporočilom. "Drage poslušalke in cenjeni poslušalci, zaradi stavke v javnem sektorju bo informativna oddaja okrnjena, v njej bodo le zakonsko določene informacije v času stavke, brez notranje političnih vsebin, razen poročanja o poteku stavke zaposelnih v javnem sektorju, " smo lahko od ponedeljka do nedelje poslušali začetek prve jutranje kronike na nacionalnem radiu.

Dosledno po črki zakona
Na mejnih prehodih so cariniki črko zakona izpolnjevali tako dosledno, da se je pred njimi vila večkilometrska kolona. Tovornjakarji so morali za vstop in izstop iz države čakati tudi do pet in osem ur. Veterinarji se stavki niso pridružili, ker je vlada izdala sklep, da morajo zagotavljati navzočnost veterinarjev v klavnicah, sicer bi v nekaj dneh zmanjkalo mesa, na upravnih enotah pa so se za stavko odločali selektivno. V Ljubljani je bila v ponedeljek zjutraj čakalna doba tudi do več ur, medtem ko na novomeški upravni enoti sploh niso stavkali.

Zaradi varčevalnih ukrepov so minuli teden protestirali tudi v drugih evropskih državah: Na nogah pol Evrope.

Policisti so stavko zaostrovali postopoma. Voznike so „presenečali“ s poostrenimi kontrolami, ki so občasno povzročali zastoje, ter po vzoru zdravnikov začeli umikati soglasja za nadurno delo. Stavke zdravniškega osebja bolniki pretežno niso čutili. Jo bodo pa gotovo vsi, ki bodo 12. oktobra odšli v zobno ambulanto, če bodo ljubljanske in mariborske zobozdravstvene asistentke uresničile napoved stavke zaradi uvrstitve v nižji plačilni razred.

Debela država in socialni dialog
Stavkajoči zahtevajo povišanje plač, kakor pripada po plačni reformi in z njo povezano odpravo plačnih nesorazmerij, vlada pa ves čas ponavlja, da zaradi gospodarske krize nima od kje vzeti. Javnost je razdeljena: v grobem na tiste, ki jih moti "debela država" in ki ponavljajo, da bi morali tako kot v gospodarstvu delavci, tudi javni uslužbenci zatisniti pasove, ter na one, ki vladi očitajo, da je z enostransko odpovedjo kolektivne pogodbe in interventnim zakonom uničila petdesetletno tradicijo socialnega dialoga. Razklani sindikati so se poenotili v formalni izjavi, v kateri je zasebni sektor podprl javnega.

Telefoni na Gursu, pet let za Prijatelja in pasji dnevi v Celju

Lastnike nepremičnin so razburila obvestila geodetske uprave o vrednosti nepremičnin, saj so zbrani podatki prve oblike nepremičninske evidence polni napak. Obvestila so dobili ljudje, ki sploh niso več lastniki nepremičnin, Gursove ocene pa so bile tudi izrazito višje ali nižje od tržnih cen. Eden od naših sogovornikov je dobil celo oceno vrednosti neobstoječe nepremičnine.

Poglej galerijo: PASJI DNEVI V CELJU!

Javnomenjske raziskave pred lokalnimi volitvami  so s 54 odstotki podpore pokazale zanesljiv drugi mandat Zorana Jankovića v Ljubljani, a brez absolutne večine v mestnem svetu. Daleč za njim je s 15 odstotki Zofija Mazej Kuković, ki si politične točke nabira celo z rapanjem.

Srečko Prijatelj je dobil pet let in dva meseca zaporne kazni, novozgrajeni stadion v Stožicah so razbili preveč razgreti navijači, Vegrad je šel po dolgi agoniji in stavki delavcev v stečaj, Celje pa so za vikend preplavili pasji gosti.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.