Slovenija
28 ogledov

Stavka na celi črti

Proizvodnja bo stala, dokler ne bodo dobili zagotovila za izplačilo decembrskih Žurnal24 main
Novoles. Danes zjutraj stroje ustavili v Straži in v hčerinskem podjetju Pohištvo Brežice.

Danes ob 6. uri so delavci stroje ustavili tako v straškem Novolesu kot v Pohištvu Brežice, katerega večinski lastnik je Novoles, nam je včeraj povedal Igor Ilijaš, ki je pri območni organizaciji Zveze svobodnih sindikatov Slovenije zadolžen za lesarstvo.

31.januarja 
(včeraj) naj bi delavci dobili prvi del decembrske plače, a so jo čakali zaman.

Plač ni bilo
Na zborih delavcev 21. januarja, ko sta odstopila Rok Barbič, predsednik uprave Novolesa, in Andrej Kastelic, predsednik nadzornega sveta, so se namreč predstavniki uprave in sindikata dogovorili, da naj bi 60 odstotkov decembrske plače dobili do konca januarja, 40 odstotkov pa do 10. februarja.

"Ker obljubljenih plač ni bilo, bodo delavci stavkali, dokler ne bodo dobili takšnega zagotovila za izplačilo plač, ki mu bodo verjeli. Če ga bodo dobili, bodo stavko končali," je pojasnil Ilijaš.

Likvidacija potrjena
Na včerajšnji skupščini delničarjev Pohištva Brežice so delničarji – kot smo neuradno izvedeli – sprejeli predlagani sklep o prenehanju družbe in začetku postopka redne likvidacije iz finančno-poslovnih razlogov, zmanjšanja obsega poslovanja in dogajanja na svetovnem trgu, ki ne zagotavlja poslovanja s pozitivnim rezultatom. Barbič, ki opravlja delo kot predsednik uprave v odstopu, naj bi ob tem povedal, da bo likvidacija potekala postopoma.

"Pohištvo Brežice zaposluje okoli 130 delavcev, tu pa je tudi invalidsko podjetje Intarzija z okoli 20 zaposlenimi, ki za likvidacijo potrebuje soglasje ministrstva za delo, družino in socialne zadeve," je povedal Ilijaš. Skupščina delničarjev Novolesa naj bi bila po naših informacijah sredi tega meseca.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.