Slovenija
7902 ogledov

Stavka se zaostruje, Golob naj bi na RTVS poslal inšpekcijo

RTV Slovenija Anže Petkovšek RTV Slovenija
Po oceni ministrice je skrajni čas, da vodstvo odstopi, javno RTV pa se zaupa javnosti in njenim zaposlenim.

Ministrica za kulturo Asta Vrečko je ob današnji zaostritvi stavkovnih dejavnosti na RTV Slovenija ocenila, da to dejanje priča o resnosti razmer v nacionalni medijski hiši. RTV Slovenija na ta način ne more opravljati svojega poslanstva, je dejala v izjavi za javnost in vodstvo hiše pozvala k odstopu.

Kot je izpostavila ministrica, zaposleni na RTV in strokovna javnost že več kot leto dni opozarjajo na kršitve novinarskih in profesionalnih standardov, etike, pritiske, grožnje in discipliniranje novinarjev ter urednikov. Na ta način pa RTV Slovenija po njeni oceni ne more opravljati svojega poslanstva, kot je zapisano v viziji zavoda - biti nepogrešljiv javni medij v slovenskem prostoru, ki mu javnost zaupa zaradi njegove verodostojnosti, strokovnosti in kakovosti.

Ministrica stavko podpira

V izjavi je izrazila podporo stavki in stavkajočim izrekla priznanje za pogum in odločnost. Ob tem je še opozorila, da je usoda RTV trenutno odvisna od odločitve ustavnega sodišča. To je namreč do končne odločitve zadržalo izvrševanje pri delu novele zakona o RTV Slovenija, ki je začela veljati 28. decembra lani.

"Slovenska javnost, ki je nov zakon o RTV Slovenija potrdila tudi na referendumu, ima pravico do neodvisnega javnega servisa, v katerega politika ne bo več posegala tako kot zadnjih 20 let. Prepričana sem, da je dovolj sprenevedanja trenutnega vodstva o tem, da deluje v interesu RTV in njegove avtonomije," je dejala ministrica.

Po njeni oceni je zato skrajni čas, da vodstvo odstopi, javno RTV pa se zaupa javnosti in njenim zaposlenim. Novinarke, novinarji, uredniki in drugi sodelavci morajo imeti pogoje, v katerih bodo delovali brez groženj, pritiskov in strahu, je dodala.

Na novinarsko vprašanje, ali so dovolj naredili za to, da se stanje na RTV uredi, pa je odgovorila, da so kot vlada uporabili vse možne pravne vzvode. Vodstvo RTV bi po njenem mnenju moralo prevzeti odgovornost in odkrito spregovoriti z zaposlenimi ter upoštevati njihovo voljo po tem, da se agonija konča in da lahko nemoteno začnejo opravljati svoje delo.

Kako bo potekala stavka?

Novinarski sindikati RTVS so stavkovne aktivnosti zaostrili s 24-urno prekinitvijo dela, njihove vsebine bodo zato danes okrnjene.

Kot so pojasnili v Koordinaciji novinarskih sindikatov RTV Slovenija, so se za stavko odločili, ker razlogi za preklic stavke še vedno niso izpolnjeni. "Hkrati stavko zaostrujejo zaradi dveh nedavnih razsodb, ki sta opozorili na nezakonito imenovanje direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha (trenutno vršilec dolžnosti) in na nezakonito razrešitev nekdanje direktorice Televizije Slovenija Natalije Gorščak. Sodišče je z odločitvama po mnenju koordinacije sindikatov le potrdilo nezakonito in neprofesionalno delovanje vodstva RTV Slovenija, na kar novinarski sindikati že ves čas opozarjajo," dodajajo na RTVS.

Prvič so se stavkajoči zbrali ob 12. uri. Drugi shod, na katerega vabijo tudi podpornike stavkajočih, pa se bo začel ob 17. uri.

Vodstvo: Zaostritev obžalujemo

Vodstvo RTV Slovenija je v sporočilu za javnost obžalovalo, da predstavniki novinarskega sindikata niso bili pripravljeni skleniti stavkovnega sporazuma. Za okrnjen program so se uporabnikom opravičili, a so prepričani, da spremembe gledalcev ne bodo bistveno zmotile, saj da se številni ustvarjalci za stavko niso odločili. "Vsem zaposlenim, ki se za stavko niso odločili, se zahvaljujemo," so dodali, hkrati pa obljubili, da stavke ne bodo ovirali.

Predsednik vlade Robert Golob je po besedah v. d. direktorja Televizije Slovenija Uroša Urbanije na RTV Slovenija medtem poslal inšpekcijo.

dezurni@styria-media.si

 

Komentarjev 21
  • lojs 20:34 04.april 2023.

    sem pogledal rtv dnevnik ... levičarji stavkajo, prva novica je pa lažni račun goloba v romuniji ... zanimivo, da se je o tem osebno zanimal novinar rtv ... bolj bodo levičarji stavkal, več bo zanimivih informacij

  • mina6 16:30 04.april 2023.

    UZURPATORJEM se zmanjšuje vpliv, ZDAJ PA SE GREJO VOJNO!!!

  • mina6 16:28 04.april 2023.

    LEVA TROBILA NE MOREJO TROBITI LEVAKARSKIH LAŽI PO MILI VOLJI, ZDAJ PA BESNIJO, SKORUMPIRANI RAZVAJENCI FAŠISTIČNI LAŽNIVI!! MISLIJO, DA SO ONI VES SVET, OSTALI PA DA NE OBSTAJAMO IN DA SE BI MORALI POKORAVATI NJIHOVEMU RDEČEMU FAŠISTIČNEMU LEVEMU TERORJU!!!